Så skapar du personligt påskpynt

Mycket mer än gamla fjädrar och målade äggskal platsar i påskriset. Varför inte servera de nykokta äggen hängande i amplar, eller locka med chokladägg inför en stundande påskrisplundring? Kreatören Helena Lyth delar med sig av sina bästa idéer.

Sätt fast tygfjädern med den utstickande ståltråden.

Sätt fast tygfjädern med den utstickande ståltråden.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Inredning2018-03-19 08:01

Hemma hos Helena Lyth, bloggare och influencer, har påskriset redan stått i vatten ett par veckor. Hon vill att det ska hinna slå ut innan det kläs med hemgjort pyssel. Våren måste få växa fram.

– Påsken ger en tydlig känsla av att man går över från vinter till vår, med färgerna och hur det spirar.

Helena har alltid varit ”högtidsdriven” och berättar att hennes vänner brukar säga att de vet vilken säsong det är genom vad hon pysslar med.

– Det jag gillar med påsken är att det inte är självklart att man måste vara med sin familj. Påsken är mer för vänskapsrelationer och inte lika laddad som julen, säger hon.

När hon och kollegan Anna Maria Larsson i sin Youtubekanal frågade vilka ämnen de skulle ta upp var svaret från följarna: påskpyssel.

– Man vill lämna en årstid och gå in i nästa, drömmer om nästa steg.

Helena Lyth tycker själv att riset och äggen är passande symboler för högtiden, med återuppståndelsen och livet som återvänder. Inspirerad av att allt fler har börjat göra amplar med makraméknytning testade hon i år att göra en minivariant lagom stor för ett ägg. Den kan användas till att hänga upp målade äggskal eller nykokta ägg, så att alla vid påskbordet själva kan plocka på sig från riset.

– Man kanske kan lägga i chokladägg också, så kan man sedan i stället för en julgransplundring ha en påskrisplundring, säger Helena Lyth.

Om amplarna blir lite för tunga för tunna björkkvistar kan man ta grövre grenar från till exempel körsbär eller magnolia. Köper man kvistar med tydliga blomknoppar är det också mer säkert att de inte har torkat och kommer att slå ut.

– Det blir mer levande när det är blommor på, mycket mer maffigt. Men man kan ta lite vad som helst som är spirande för att fira våren.

LÄS MER om inredning och bostäder här.

Helena Lyth använder allt möjligt för att pynta riset. Enklast är att bara knyta fast rosetter av färgade sidenband. När materialet tål vatten kan påskriset dessutom ställas utomhus. Det blir en härlig färgklick och en välkomnande symbol.

– Det är jättemånga som har börjat hänga fjädrar utanför dörren för att visa för påskkärringar att de kan knacka på.

Själv älskade Helena att klä ut sig till påskkärring som barn. Hon berättar om hur hon brukade träffa sina kompisar på skärtorsdagen för att gå runt och dela ut påskkort, med målet att få godis tillbaka och återvända hem med sitt byte. Ibland fick man också komma in för en trevlig pratstund, särskilt hos nunnorna som bodde på hemmet i närheten och gav tioöringar i stället för godis.

– Jag kan sakna lite att få vara påskkärring. Men nu får jag i stället följa med mina barn.

Självklart pyntar hon också med ägg i alla dess former och fjädrar. För att vara säker på att inga fåglar har fått lida i produktionen av påskfjädrar har Helena börjat göra sina egna. Hon kom på att tunt bomullstyg är perfekt för att skapa fjäderlika fransar.

LÄS MER: Varför är det fel att ha köksdrömmar?

Helena Lyth älskar återbrukspyssel och använder sig helst av material som de flesta ändå har liggande hemma.

– Jag vill att det ska gå fort, det ska vara enkelt och ge snabbt, fint resultat. Det är min grej.

Hon tycker om känslan av att göra hemmet personligt och sitter ofta och arbetar i köket medan resten av familjen stökar runt. För att skapa sin egen arbetsyta lägger hon bara ut skärmattan på bordet när det är dags att jobba. En skalpell för papperspyssel, linjal och självklart saxen med hennes namn ingraverat är de enda redskap hon behöver. När barnen vill vara med rullar hon ut en lång vaxduk.

– Den kan man lägga över matbordet så att de kan få kladda hur mycket de vill.

Vaxduken packas också ned när familjen åker bort, så att det alltid går att pyssla var man än är.

– Det är något att samlas runt, att göra tillsammans. Mina barn är väldigt drillade i pyssel, säger Helena Lyth.

GÖR FJÄDRAR AV TYG

Det här behövs: vävt tyg, ståltråd, tång, sax, nål, skärbräda.

1. Ta fram ett vävt tyg, gärna tunn bomull, och klipp ut en rektangel ungefär lika lång som en fjäder.

2. Knipsa av en bit ståltråd, cirka en decimeter längre än rektangeln. Vik tygbiten på längden och ”sy” med ståltråden längs vecket.

3. Låt ståltråden löpa genom hela rektangeln och sticka upp någon centimeter. Vik ned toppen så att tyget hålls fast.

4. Klipp tyget ovalt, i formen av en fjäder, och lägg det mot ett platt underlag.

5. Använd en nål för att dra bort de yttersta trådarna på långsidorna. Dra bort fler trådar tills fransarna bildar en fin form. Lämna en till två centimeter tyg i mitten.

KNYT AMPLAR TILL ÄGGEN

Det här behövs: garn, sax, ägg.

1. Klipp fyra längder garn, 60 centimeter långa. Knyt sedan ihop alla åtta ändar med en enkel knut, några centimeter från ändarna.

2. Klipp av garnet mitt i öglorna som har bildats. Dela upp de åtta trådarna i par. Gör en knut på varje par, cirka 3 centimeter från huvudknuten.

3. Separera trådarna som bildar par och skapa nya par genom att lägga ihop två trådar från två knutar som är bredvid varandra. Knyt ihop det nya paret cirka två centimeter ifrån den närmsta knuten.

4. Kontrollera att den blivande ampeln går att öppna och upprepa proceduren: skapa nya par av de närmaste trådarna och gör nya knutar två centimeter upp. Håll knutarna bredvid varandra så det blir jämt.

5. Lägg i ett ägg med toppen uppåt och gör en knut av garnändarna, ett par centimeter ned. Avsluta med att klippa av ojämna trådar längst ned. (TT)

Helena Lyth

Ålder: 43 år.

Gör: Kreatör och influencer som driver en blogg, ett Instagramkonto och tillsammans med kollegan Anna Maria Larsson en Youtubekanal.

Bor: I K-märkt funkisvilla i Södra Ängby, i Stockholm.

Familj: Maken Mårten, barnen Ruben, 8 år, Hedvig, 7 år, och Harry, 4 år, samt två katter som följde med huset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!