Så hindrar du sommarstugetjuven

Nu i början av hösten är det dags för många att lämna sommarstugan för säsongen. Tomma fritidshus är också ett tacksamt villebråd för inbrottstjuvar – med det finns några saker du själv kan göra för att försvåra för tjuven.

Sommarstuga.

Sommarstuga.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Inbrott2017-10-03 09:03

Försäkringsbolaget Folksam har tittat närmare på 200 inbrott i fritidshus som deras kunder drabbats av. Där har de sett att förutom att gå in och stjäla saker, är det inte alls ovanligt att den som bryter sig in inte stjäl någonting utan bara förstör – eller rentav flyttar in och bor ett tag.

Vid fler än fyra av tio inbrott i Folksams undersökning råkade sommarstugeägaren ut för skadegörelse och i ett fall av tio hade ingenting alls blivit stulet, utan bara förstört. Erik Arvidsson är skadeförebyggare på Folksam och han säger att en anledning till det här är att inbrottstjuvarna tar mycket längre tid på sig vid ett inbrott i ett obebott fritidshus än i en villa. Han rekommenderar larm för att inte tjuven ska få arbeta ostört.

– Har man ett finare fritidshus som man vill satsa lite extra på finns det verkligen anledning att installera hemlarm. Både för att förebygga inbrott, men även för att minska risken för vandalism och att någon bosätter sig i huset, säger han i ett pressmeddelande.

Ett mer påkostat fritidshus råkar oftare ut för inbrott, bland försäkringsbolagets kunder är det också vanligt att de som drabbats av inbrott tillbringar mer tid i sin sommarstuga än bara under sommaren.

– Och det i sig har ett samband med att ju längre perioder fritidshuset används över året, desto mer stöldbegärligt gods tenderar att finnas där, säger Erik Arvidsson.

Tips för att undvika inbrott

Se till att alla dörrar har godkända lås, även på altandörrar och garage. Fönster bör också ha lås. Källarfönster bör ha galler.

Förvara trädgårdsredskap och stegar inne eller i ett låst förråd. Då kan de inte användas som inbrottsredskap.

Gör stugan ”synlig” för grannar eller från väg, om det är möjligt.

Se till att ha bra utebelysning, gärna med rörelsedetektorer.

Finns det boende i området året runt, starta en grannsamverkan.

Stöldmärk (till exempel med märk-DNA) och ta bilder på värdefulla tillhörigheter.

Installera ett godkänt larm.

Källa: Folksam

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!