"Gör vi inte något kan det bli permanent i samhället"

Ardalan Shekarabi (S) Sveriges civilminister och Knivstabo som nyligen gått ut med att regeringen överväger att införa tiggeriförbud.

Resvan. Ardalan Shekarabi är van vid bilresor över landet, efter fotograferingen åkte han vidare till Nyköping.

Resvan. Ardalan Shekarabi är van vid bilresor över landet, efter fotograferingen åkte han vidare till Nyköping.

Foto: Maria Larsdotter

I veckan2016-09-04 10:05

1 Vad är det du ser framför dig, att kommuner ska kunna införa ett förbud mot tiggeri?

– Det finns inget konkret förslag om förbud i dagsläget. Vår utgångspunkt är att man måste lösa ursprungsorsaken. Vi har arbetat med att få igång ett samarbete med den rumänska regeringen för att bryta utanförskapet för romer och få till en förändring i deras hemländer.

2 Vilka blir konsekvenserna för en som ertappas med att tigga?

– Det är en av de svåra punkterna som diskuteras, om man nu har restriktioner hur säkerställer man att de får verkan? Alla eventuella åtgärder måste kombineras med sociala insatser i deras hemländer. Det finns stora resurser inom EU som ska användas till detta och Sverige har tecknat avtal med Rumänien och Bulgarien i syfte att stödja dem.

3 Hur definierar du tiggeri?

– Det är ingen tvekan om vilket fenomen vi pratar om, det är människor som sitter utanför våra butiker och offentliga anläggningar och ber om pengar.

4 Vad, mer exakt, är det som är problemet med att vi har människor runt oss som sitter och tigger?

– Första problemet är att vi har en situation där människor sitter i kyla på vintern, bor i bostäder som aldrig skulle accepteras av inhemska invånare och barn som lever under dessa omständigheter. Vi har människor som lämnar sina barn i sina hemländer för att komma hit och tigga.

5 Vilket är viktigast, att dessa människor får det bättre eller att få bort dem från gatorna?

– Det finns många nackdelar med ett förbud som till exempel att staten lägger sig i pengainsamling. Men vi kan inte förneka att om vi inte gör något kan det bli en permanent och naturlig del av vårt samhällsliv. Vill vi det?

6 Ska det vara straffbart att ge?

– Nej, det har jag väldigt svårt att tänka mig. Det vore främmande att jobba med de metoderna.

7 Hur ska dessa människor kunna betala sina böter?

– Att straffbelägga tiggeri är helt främmande. Ett tiggeriförbud behöver inte betyda att man straffbelägger man kan använda sig av ordningsföreskrifter men det behöver inte betyda att det blir kriminaliserat och belagt med straff.

8 SD vill också förbjuda tiggeri kan du tänka dig att göra upp med dem i den här frågan?

– Nej, verkligen inte. Vi har inget samarbete med dem och kommer aldrig att ha det.

9 Hur förhåller du dig själv till människor som tigger?

– Jag har fram till förra året gett pengar sen bestämde jag mig att ge till organisationer, men det är mitt personliga ställningstagande.

10 Du har tre små barn, hur pratar du med dem om tiggeri?

– Jag säger att orsaken är fattigdom och att det finns människor som inte har det vi har.

11 Du har varit minister i knappt två år. Kan du summera den tiden?

– Jag kan konstatera att det varit två extremt händelserika år. Budgeten som föll första månaderna, decemberuppgörelsens uppgång och fall, läget som allteftersom har stabiliserats. Jag kunde inte föreställa mig hur roligt det här skulle vara.

12 Blir du kvar i Knivsta?

– Ja, jag trivs väldigt bra, det är en bra kommun på många sätt. Men jag skulle vilja se en satsning på förskolorna. Kommunen borde göra vad man kan för att höja personaltätheten.

Fakta Ardalan Shekarabi

Ålder: Född 28 november 1978 i Manchester i Storbritannien.

Bor: i villa i Knivsta

Familj: Gift och har tre barn

Bakgrund: Doktorand vid Juridiska instutitionen, Uppsala universitet, det är vilande så länge han innehar ministeruppdraget.

Sysselsättning: Socialdemokratisk riksdagsledamot sedan april 2013. Sitter i socialdemokraternas verkställande utskott. Suppleant i finansutskottet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om