Du har gått den långa vägen hit?
– Ja, det kan man säga. Jag började som handläggare på byggenheten i Heby i maj 2005. Tre år senare blev jag chef för samhällsbyggnadsförvaltningen. I grunden är jag landskapsarkitekt med generellt intresse för samhällsbyggnad. Som student på Ultuna deltog jag i ett projekt att utveckla Heby och Morgongåva. Därför sökte jag mig åt det här hållet efter en tid som egenföretagare i trädgårdsanläggningar.
I likhet med många på kommuntjänstemän bor du inte i kommunen?
– Det menar jag inte behöver vara ett krav. Jag bor i Uppsala. I mitt fall är det inte praktiskt möjligt att nu flytta hit eftersom min man också pendlar fast åt andra hållet i länet. Vi har två små barn och just nu tar jag ibland bilen därför att det spar tid vid hämtning och lämning. Jag tror att vi bör ha en praktisk inställning till medarbetarnas arbetstider. Man kan till exempel gå hem tidigare på dagen och jobba hemma på kvällen när barnen är lagda. Med en sådan syn kan vi rekrytera och behålla duktiga medarbetare. Huvudsaken är trots allt resultatet som var och en åstadkommer.
Vilka är de stora frågorna för kommunen när du träder till?
– En stor utmaning för oss liksom för alla kommuner i landet är att ta emot flyktingvågen. I vårt fall handlar det om ensamkommande flyktingbarn som skall ha bostad och skolundervisning. Problemet för oss är inte kostnaderna, det skjuter staten till, utan att på kort tid kunna organisera verksamheten lokalt. Vi får i genomsnitt tio till femton nya ensamkommande barn i månaden. I varje enskilt fall har vi 48 timmar på oss att ordna allting. Snart är vi uppe i 100 ensamkommande.
– Andra helt avgörande frågor är att bostadsbyggandet tar ytterligare fart och att folk väljer att flytta till vår kommun. På dessa områden har vi vänt utvecklingen sedan ett par, tre år tillbaka. I fjol startades ett bostadsområde. Nu är tre stycken på gång, nämligen kommunens i Ösbylund i Vittinge, Lundaområdet i Östervåla och så privata Lilla Ramsjö i Morgongåva. Här svarar kommunen för VA och gator. Efterfrågan är stor. På Lunda är intresseanmälan tecknad till 75 procent. Det är min mening att alla tre områdena kommer igång nästa år. Dessutom efterfrågas stycketomter på nästan alla orter. Vi lade nyligen ut grupper med villatomter i Heby och Östervåla hos mäklare. På några dagar var merparten tingade.
Vad var det som plötsligt vände befolkningsutvecklingen?
– Framför allt Upptåget och närheten till Uppsala. Tåget får folks liv att fungera. På mornarna och kvällarna är det fullsatt. Från Heby och Morgongåva tar man sig rakt in i Uppsala centrum på 22- 25 minuter. Prisstressade Uppsalabor vet att de få en likvärdig bostad eller en byggbar villatomt i Heby får en bråkdel av kostnaden i stan. Allt fler ser dessutom fördelarna med landsbygdsboende. Hästgårdar är särskilt efterfrågade. Det är inte för inte som vi talar om Häst i Heby-projektet. Jag skulle under andra praktiska omständigheter själv vilja bo på landet.
Vilket är målet för Hebys tillväxt?
– Att vi skall fortsätta växa på ett hållbart sätt. En befolkningsökning med 100 personer årligen är rimligt. Men skulle en bostadsbubbla plötsligt brisera drabbas direkt alla och allting så det gäller för oss att agera nu när läget är gynnsamt.