Utpekad kriminell driver hem för flyktingbarn

Ett familjehem för flyktingbarn drivs av en Uppsalabo som av polisen utpekats som kriminell ledare. "Han har varit ostraffad i många år och jag förstår inte varför polisen ger sig på honom", säger mannens advokat Olle Hancock.

Omskriven. En Uppsalabo som driver familjehem för unga ensamkommande flyktingar har av polisen pekats ut som en centralgestalt i Uppsalas undre värld. Ur UNT den 8 juni 2015.

Omskriven. En Uppsalabo som driver familjehem för unga ensamkommande flyktingar har av polisen pekats ut som en centralgestalt i Uppsalas undre värld. Ur UNT den 8 juni 2015.

Foto:

HVB-hem2017-10-17 07:02

2015 berättade UNT att polisen genomfört en omfattande kartläggning av en Uppsalabo i 40-årsåldern. Mannen betecknades som en centralgestalt i Uppsalas undre värld.

"Den här personen har kopplingar till grova ekobrott, bidragsfusk, narkotika, vapen och mycket annat", sa en polisutredare i UNT-artikeln.

Handlingar som UNT nyligen tagit del av visar att den utpekade mannen åtminstone sedan 2016 tar hand om ensamkommande unga flyktingar. Han driver ett familjehem i Uppsalatrakten där flera kommuner placerat flyktingpojkar.

– Det låter allvarligt, vi får kolla upp saken, säger Ann-Christine Dahlén, chef för Uppsala kommuns enhet för ensamkommande.

Den som har prickar i kriminalregistret kan stoppas från att arbeta med barn och ungdomar. Men när man begär utdrag från kriminalregistret för att driva ett familjehem finns det en del brott som sållas bort och inte syns i registret.

Den aktuelle mannen har avtjänat fängelsestraff för bland annat förberedelse till grov människosmuggling. Det är just en av de brottsrubriceringar som inte tas med när kriminalregistret skrivs ut. Hans registerutdrag är därmed fläckfritt och inget hindrar att han tar emot unga flyktingar.

Mannen har dock inte varit dömd sedan 2007. Frågan är hur polisen kan ha misstänkt honom för att vara djupt inblandad i Uppsalas kriminella värld om han inte straffats under de senaste tio åren?

"Den här mannen verkar i det dolda och låter såväl experter som underhuggare göra grovjobbet åt honom vad gäller våld och annan brottslighet", uppgav polisens utredare i UNT-artikeln för två år sedan. Polisen berättade då att hans roll i kriminella sammanhang inte framkom vid några sökningar i polisens register.

Kartläggningen av mannen gjordes vid det så kallade regionala underrättelsecentret, RUC, i Region Mitt. Enheten består av ett tiotal myndigheter som samverkar mot grov organiserad brottslighet och den kartlagda mannen betecknades som en av de två mest kontrollvärda personerna i Uppsala län. Utredningen var bland de mest omfattande som RUC arbetat med och byggde på bland annat spaning, telefonavlyssning och underrättelser.

Men mannens advokat Olle Hancock betvivlar att polisens uppgifter om hans klient verkligen stämmer och uppger att han känner mannen som en skötsam person.

Olle Hancock säger att polisen utsätter mannen för olika typer av kontroller och kallar det för "klart omotiverade ifrågasättanden".

– Det har framförts diffusa anklagelser men han har till exempel inte misskött de flyktingbarn han tagit hand om.

Han berättar att mannen i våras blev uppringd av en polis som utifrån telefonsamtalet väckte misstankar om att han varit drogpåverkad. Det ska ha resulterat i en orosanmälan till socialtjänsten i en kommun i länet som därmed startat en utredning mot mannen.

Olle Hancock har skrivit till polisen och begärt att få veta vad deras intresse för hans klient beror på.

– Jag fick svar från en åklagare som uppgav att polisen inte gjort några formella fel.

Du tror att polisen gjort en felbedömning men du kan rimligen inte veta vad som framkommit under telefonavlyssningar och annat?

– Nej, men jag har haft frekvent kontakt med min klient utan att se tecken på sådant som polisen påstår.

Enligt socialförvaltningen vid Uppsala kommun har polisen inte lämnat någon information om sina misstankar mot mannen. Uppsala kommun har inte gjort några placeringar i mannens familjehem utan ungdomarna kommer från andra kommuner.

Påståenden om bidragsfusk

I Sverige finns åtta regionala underrättelsecenter, RUC, som samlar in information om grov organiserad brottslighet.

RUC samarbetar med polisens särskilda aktionsgrupper som kan genomföra fysiska ingripanden mot misstänkta personer.

RUC:s kartläggning av den Uppsalabo som driver familjehem för flyktingungdomar ska bl a ha resulterat i att polisen uppdagade falska arbetstillstånd för 26 personer.

Personer i mannens närhet påstås ha fått ut 170 000 kronor i månaden genom bidragsfusk innan utbetalningarna stoppades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!