För att anställda på HVB-hem ska ha rätt att ta drogprov från en intagen som misstänks vara påverkad måste personen först ge sitt tillstånd. Blir det nej får de HVB-anställda finna sig i det.
Kritik mot den här och liknande regler kommer nu från flera håll. Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tidigare i år framfört till socialtjänstministern att HVB-hemmen måste ges större möjligheter till tvångsåtgärder.
– Personal ska ha befogenheter att gå in i boenderummen utan att det ska betraktas som en inskränkning av klienternas integritet och privatliv, säger Åsa Furén-Thulin, sektionschef på avdelningen för vård och omsorg vid SKR.
SKR vill även att de inskrivna ungdomarna ska kunna tvingas lämna drogtester och kunna stoppas från att använda mobiler och Internet. Vidare konstaterar SKR att HVB-hemmen inte får hindra ungdomar att avvika. Åsa Furén-Thulin menar att de som behöver vara inlåsta istället ska placeras på SIS-hem där reglerna är striktare. Samtidigt framhåller hon att integritetsfrågan är viktig.
IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har till uppgift att se till att HVB-reglerna följs. Även IVO är kritisk till de nuvarande bestämmelserna och det gäller i stort sett samma punkter som SKR tar upp.
I ett skriftligt svar till UNT meddelar IVO:s presstjänst att myndigheten anser att lagstiftningen behöver ses över. Det motiveras av att det på landets HVB bor alltfler unga med kopplingar till kriminella grupperingar.
Hur riktlinjerna för HVB ska tillämpas bestäms av lagstiftningen. Socialdepartementet arbetar med en översyn av HVB-hemmens verksamhet och ett betänkande väntas i höst.
– Vi kan dock inte föregå utredningen utan inväntar dess förslag, uppger Gustav Johansson vid Socialdepartementet.
SIS, Statens institutionsstyrelse, har större möjligheter än HVB-hem att eftersöka knark, ta drogtester och besluta om inlåsning. Det har lett till ett ökat tryck på SIS-hemmen och periodvis har köerna varit långa.
Vissa av de som tvångsvårdas enligt LVU, lag om vård av unga, är i behov av omedelbar placering på SIS-hem. Av de pojkar som omedelbart behövde plats på SIS-hem kunde 93 procent få det under 2021. Men 2022 hade siffran sjunkit till 54 procent. Platsbristen beror bland annat på att fler unga kriminella döms till långa vård- och strafftider inom SIS.