Han hade att välja på att gå med i terrorgruppen Al-Shabab eller fly. Han valde det senare. Sex år senare är Shafa Mahmoud rotad i Sverige och Tierp och har kämpat sig till en gymnasieexamen, ett fast jobb och egen lägenhet. Det är det inte alla som klarat av, 22 år unga.
På HVB Bergis berättar Shafa Mahmoud lugnt, utan att låta känslorna ta över, hur han växte upp strax utanför Somalias huvudstad Mogadishu. Hans far var jordbrukare och uppvaktades av terrorgruppen Al-Shabab som ville bilda ett läger på hans mark och värva nya soldater.
– Ingen av mina söner ska gå med i den gruppen, sa min far, säger Shafa Mahmoud, som tillsammans med några andra ungdomar flydde till Sverige.
Efter stopp i Märsta, Uppsala och Örebro hamnade han i Tierp.
– Här började livet, på HVB Bergis.
Det varma och vänliga mottagandet och frågorna hur han mådde gjorde att han kände sig välkommen och kunde slappna av lite.
Områdeschefen och föreståndaren Matthew McNeill sitter bredvid och lyssnar. Han har känt Shafa Mahmoud i flera år, först som hans socialsekreterare, senare som områdeschef och föreståndare för HVB-hemmet Bergis.
– Det är viktigt med ett varmt välkomnande och att finnas där för frågorna, men det gäller också att vägleda och ge information.
När Shafa Mahmoud kom till Tierp i slutet av 2010 dröjde det fyra månader innan han utreddes och fick besked om uppehållstillstånd. I dag tar det ofta ett år eller mer innan Migrationsverket hinner fatta beslut. Många unga går med en gnagande ”migrationsstress”.
– Tiden innan ungdomarna fyller 19 är så viktig, det är mycket som de ska hinna lära sig samtidigt som det kan vara svårt att hitta motivation utan att veta om man får stanna eller inte, säger Matthew McNeill.
Shafa Mahmoud hittade motivationen i fotbollen som personalen på HVB-hemmet öppnade dörren för. Han var målmedveten och ville lära sig språket – kämpade på i skolan.
– Alla kändes som våra föräldrar. De visste var vi var, vilka som var våra kompisar och hjälpte till med läxor.
Shafa Mahmoud hade och har en stark drivkraft att vara självständig och ”stå på egna ben”. Han gjorde tidigt klart för Matthew McNeill att han ville jobba och betala skatt – det var viktigt.
– Ett tag tjänande han så mycket på extrajobbet inom äldreomsorgen att vi inte visste hur vi skulle göra med hans ersättning. Han blev en ”lex Shafa”, skrattar Matthew McNeill.
Det har gått bra för de flesta ensamkommande som slussats ut i samhället via HVB Bergis. Kommunens undersökning visar att 76 procent av ungdomarna hade jobb 2015 och den totala taxerade genomsnittsinkomsten för de ensamkommande låg på 178 000 kronor. För unga vuxna i Uppsala län var snittinkomsten 120 600 2014.
Vi tar en promenad upp till boendet där Shafa Mahmoud tillbringade den första tiden i Tierp med kompisar från Afghanistan, Eritrea, Irak och Nigeria – för att nämna några nationaliteter. Då, när han tyckte att det var konstigt att folk köade i Sverige och livet inte alls var enkelt.
– Jag vill utbilda mig till ambulanssjuksköterska. Tufft, men jag vill kämpa hårt och vara en förebild. HVB Bergis och skolan i Tierp har fått mig att lyckas i livet. Det finns en chans att leva ett gott liv som alla andra, säger Shafa Mahmoud.
– Rapporten visar att det finns en drivkraft bland ungdomarna och det är vår uppgift at uppmuntra och vägleda så att de når sina mål, säger Matthew McNeill.
Fotnot: HVB står för Hem för vård eller boende. HVB, är en verksamhet som bedriver behandling, omvårdnad, stöd eller fostran.