De reder ut frågor kring kyrkovalet

Den 17 september är det åter dags för kyrkoval. För att underlätta för väljarna ordnar Enköpings pastorat informationsträffar på olika platser i kommunen.

Valbara. Representanter för de nomineringsrupper som deltog i informationskvällen var Bengt Walhlberg (C), Ulf Lundgren (KD), Sigbritt Dahlberg (EKA), Monica Åberg (VISK) och Maria Johansson (BA). Torbjörn Andersson, ordförande i valnämnden höll i informationen.

Valbara. Representanter för de nomineringsrupper som deltog i informationskvällen var Bengt Walhlberg (C), Ulf Lundgren (KD), Sigbritt Dahlberg (EKA), Monica Åberg (VISK) och Maria Johansson (BA). Torbjörn Andersson, ordförande i valnämnden höll i informationen.

Foto: Maria Hedenlund

Hummelsta2017-09-05 13:00

Vid tre tillfällen ordnar Enköpings pastorat informationsträffar och den första hölls i kyrkcentrum i Hummelsta i förra veckan.

Representanter för de olika nomineringsgrupperna fanns på plats för att berätta om sina hjärtefrågor och en grundläggande information om hur kyrkovalet går till hölls av valnämndens ordförande Torbjörn Andersson.

– Det är omkring 60 personer som jobbar med valet inom Enköpings pastorat. Vill man fördjupa sig i valorganisationen kan man gå in via kyrkans intranät, det är öppet vilket skiljer kyrkan markant från andra, säger Torbjörn Andersson.

Åsiktsskillnaderna mellan de olika nomineringsgrupperna i kyrkovalet är inte lika tydliga som hos de politiska partierna i riksdags- och kommunalvalen.

– Tar man bort partibeteckningarna så är det svårt att se skillnaderna, konstaterade Torbjörn Andersson.

Under informationsträffen blev de olika gruppernas framförande mer av en diskussion kring olika kyrkliga frågor, som diakoni och samhällsansvar, kyrkans lokaler, missionsarbete, kyrkoavgiften, en flerspråkig kyrka och kyrkan som kulturarv.

På många punkter var de olika representanterna mycket eniga.

– Det är en oerhört medveten strävan vi har för att jobba ihop. Men det är ändå viktigt att man går och väljer, säger Bengt Wahlberg, representant för Center i kyrkovalet.

Att locka fler väljare kan tyckas som en angelägen uppgift. Bara omkring tolv procent av de röstberättigade i landet deltar i valet.

–­ Det är lågt, det behövs mer information om valet, säger Sigbritt Dahlberg, representant för En kyrka för alla (EKA) som står bakom idén med informationsmöten.

Att valdeltagandet är så lågt tycker hon är något märkligt.

– Det blir ett himla liv om man gör förändringar inom kyrkan. Varför går folk då inte och röstar, då kan de ju påverka, säger Sigbritt Dahlberg.

Åldersfördelningen i nomineringsgrupperna väcker en viss uppmärksamhet. Andelen pensionärer är hög, i EKA är 50 procent av de valbara personerna över 65 år, i Centern 60 procent och i Borgerligt alternativ (BA) 67 procent. Att locka fler yngre att engagera sig i kyrkans arbete är en viktig punkt för samtliga nomineringsgrupper. Arbetet med konfirmationen lyftes fram och alla var öppna för nya typer av konfirmationsundervisning, med olika teman eller läger.

– Man måste hitta de former som ungdomar är intresserade av, exempelvis medeltidstema, säger Ulf Lundgren (KD).

– Sen gäller det att inte tappa konfirmanderna efter själva konfirmationen. Man kan fånga upp dem som ungdomsledare eller unga kyrkvärdar, säger Marie Johansson i Borgerligt alternativ (BA).

Allmänhetens intresse för informationskvällen i Hummelsta var dock lågt. Eva Skärlund var den enda besökaren men hon var å andra sidan mycket nöjd.

– Jag har suttit i kyrkorådet själv men det var ett tag sedan och jag hade ingen aning om hur kyrkovalet går till idag, så det här var jättebra, säger hon.

Att bestämma vilken grupp hon ska rösta på tycker hon är svårt då de är eniga i många frågor.

– Men jag är mycket för det här med att det ska vara opolitiskt, säger Eva.

Ytterligare informationsträffar inför kyrkovalet hålls i Villberga 6 september och Lillkyrka 7 september.

Kyrkovalet

Kyrkoval sker vart fjärde år och i år är valdagen söndagen den 17 september.

Den som har fyllt 16 år och är folkbordförd i Sverige och upptagen i röstlängden får rösta i kyrkovalet.

Valet sker på samma sätt som de allmänna valen.I kyrkovalet röstar man på nomineringsgrupper, det som i de allmänna valen kallas partier. Man kan personrösta även i kyrkovalet.

Tre olika val ska göras:

Lokal nivå – Kyrkofullmäktige i församlingen eller i pastoratet

Regional nivå – Stiftsfullmäktige i stiftet

Nationell nivå – Kyrkomötet

Förtidsröstning sker i samtliga röstningslokaler i hela landet, 4–17 september. I Enköping kan man förtidsrösta i Vårfrugården (Kyrkans hus), Klockargården i Fjärdhundra samt vid Kyrkstugan och Liljegården i Örsundsbro.

Källa: Svenska kyrkan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om