Han tvingades avverka åtta hektar död skog

I vintras tvingades skogsägaren Anders Lövgren avverka åtta hektar granskog som angripits av granbarkborre. Nu oroas han över hur årets sommar ska arta sig.

Anders Lövgren är skogsägare i Heby kommun. Han är en av många som drabbats av granbarkborrens framfart.

Anders Lövgren är skogsägare i Heby kommun. Han är en av många som drabbats av granbarkborrens framfart.

Foto: Ebba Örn

Huddunge2020-06-07 08:30

Mitt i ett skogsparti i Huddunge vecklar ett kalhygge på flera hektar ut sig. Så sent som för ett år sedan växte här en fullt frisk granskog, men granbarkborrens antågande i fjol gjorde stor skada. Inom loppet av några månader var hundratals träd döda.

– Granarna skulle egentligen ha stått i tjugo år till. Nu blev vi i stället tvungna att ta ner åtta hektar. Vi har haft angrepp på skogen förr, men inte i den här utsträckningen, säger skogsägaren Anders Lövgren.

undefined
Anders Lövgren är skogsägare i Heby kommun. Han är en av många som drabbats av granbarkborrens framfart.

När temperaturerna nu åter stiger har insekten vaknat till liv igen. Det syns på hygget. Här har skogsägarföreningen Mellanskog satt ut fällor för att kunna mäta hur långt årets svärmningar har kommit. Trots att de tre fällorna tömdes för bara några dagar sedan rör sig tusentals insekter i dem. Erik Torssander, skogsinspektor på Mellanskog, häller ut några i sin hand.

undefined
Erik Torssander har hällt ut insekter i handen från en av de fällor som satts ut för att hålla koll på hur svärmningarna ser ut.

– Jag tömde 4 800 borrar från den här fällan i helgen. Nu skulle jag tro att det är 7 000 stycken. Det kan döda kanske två-tre träd, så man förstår att det är omöjligt att fånga in alla, säger han.

I fjol var många träd försvagade efter den varma sommaren 2018 och orkade inte försvara sig genom att producera kåda. Då ökade också granbarkborrarna i antal. På nationell nivå kostade granbarkborrens framfart miljarder i förlorade intäkter för näringen. 

Hur stor skada insekten kommer att göra i år är fortfarande för tidigt att säga. Utifrån hur svärmningarna har sett ut under försommaren befarar många stora angrepp även i sommar, inte minst i Uppsala län. Men att skydda sig som skogsägare är inte lätt.

– Det är ingen som riktigt vet vad som krävs för att få bukt på det här. Ett visst problem har det alltid varit, men att träd går från att vara helt friska till helt död, det har vi inte sett i den här utsträckningen förut. Det är många skogsägare som känner olust inför den här situationen, säger Erik Torssander.

Så även Anders Lövgren. Med en kniv skaver han bort en bit av barken på några träd som blåst omkull under vintern, som har bevarats på en så kallad hänsynsyta. På stammen syns högar av borrmjöl där insekterna har tagit sig in och under barken har det typiska gångsystemet börjat forma sig.

– Jag är frustrerad och ledsen. Man har en plan över hur man ska ha sin skog, men bara i vintras avverkade vi skog för fyra år. Nu kommer vi att plantera tall här i stället, säger han.

undefined
Erik Torssander på Mellanskog och Anders Lövgren är ute och inspekterar marken i Huddunge. Här har flera hektar fått plockas ner efter angrepp av granbarkborre i fjol.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!