Det finns många sätt att underlätta för bin och humlor i sin privata trädgård. Och det är inte bara insektsarterna själva som gynnas när odlare ger småkrypen stöd i form av vattenskålar, varierad växtlighet eller hemmabyggda bon.
– Som privatperson får man mer och större skörd om man har pollinerare, säger Annika Vinnersten, som är botanist och trädgårdsintendent.
Många småkryp är just pollinerare. De befruktar buskar och träd så att det blir fina bär och frukter. Till exempel hallon blir större när det finns många små flygare i trädgården, enligt Annika. Normalt finns omkring tio humlearter i en villaträdgård. I Botaniska trädgårdens rabatter vimlar det av humlor, honungsbin, citronfjärilar och svärmare.
En grupp på omkring tjugo personer har samlats i trädgården för att få mer kunskap om hur man kan underlätta för små pollinerare och nyttodjur därhemma. En av besökarna är Gunnel Edoff. Hon har redan en hel del egna knep för att hjälpa småkryp.
– Jag brukar mata getingarna med lite skinka. De är jättesöta. De tar en liten bit och sedan flyger de vidare, säger hon.
Hennes egen tomt, hemma i Läby Vadbacke utanför Uppsala, låter Gunnel vara vildvuxen.
– När jag klipper gräset åker jag runt sådant som pollinerarna gillar, säger hon.
Hon har också ett bra tips till dem som ogillar steklar.
– Man kan ju ha en elak fälla med böjd kant. Många getingar överlever och då tar man med fällan och släpper ut dem.
Flera arter av humlor, getingar och bin är hotade. Speciellt de ensamlevande solitärbina, som är så viktiga i våra trädgårdar, minskar drastiskt i antal arter. Den här sommaren har getingar och bin också haft brist på vatten.
– Annars har det varit bra med värmen. Men många insekter har torkat ihjäl, säger Annika Vinnersten.
Under perioder av torka är det extra viktigt att ha små bivattnare i trädgården. Men det gäller att se till att de små nyttodjuren inte drunknar i vattenskålarna bara. Några stenar eller kulor att stå på är ett bra tips.
Hur allvarligt är läget för humlor och bin?
– Vi har ett problem, de dör och minskar i antal. Precis varför vet jag inte, men det kan bero på olika sjukdomar och bekämpningsmedel. Solitärbin saknar boplatser och det storskaliga jordbruket gör att bina behöver flyga långt för att hitta nektar, säger Annika Vinnersten.
Kan man som privatodlare hjälpa insekterna?
– Absolut. Man kan hjälpa mycket!