Vägen eller stigen går, i detta sammanhang rätt passande, från skogsbruksmuseet rakt in i det gröna lummiga. Här i skogen vid utkanten av Strömsbergs bruk finns inte bara flera hundra år gamla träd utan även ett välanvänt motionsspår som nyttjas året runt.
– På vintern åker många skidor i spåren och annars är det väldigt poppis att springa eller promenera här. Skogsområdet är väldigt viktigt för oss som bor i Strömsberg. Ett vackert rekreationsområde som vi vill ha kvar, säger Lotta Lund, styrelseledamot i både Strömsbergs bruksgille och Naturskyddsföreningen Tierp.
Hon är dessutom fotograf och har förevigat skogen här under många långa promenader.
– För mig har det fungerat meditativt och jag finner ett sådant lugn i denna skog.
Men nu är hon orolig. Detta efter att ha upptäckt på en sajt, som informerar om aktuella skogsavverkningar, att ett nästan åtta hektar stort område är aktuell för avverkning, i skogen som hon och många andra tycker så mycket om. Dessutom kan det därefter bli ännu fler intilliggande avverkningsområden.
– Vill det sig riktigt illa blir det ett enda stort kalhygge här. Det är väldigt tråkigt eftersom skogen består av flera hundra år gamla träd och det tar decennier att växa upp igen. Dessutom har det inte skett någon ordentlig inventering så vi vet inte vilka arter eller naturvärden som hotas om skogen avverkas, säger Inger Lindgren, ordförande Naturskyddsföreningen Tierp.
Lotta Lundin pekar ut ett område i skogen där ormvråkar häckar och kort därefter hörs kungsfågelns vackra sång. Skogen har många skyddade myrstackar och enligt Naturskyddsföreningen finns här även större hackspett, spillkråka, domherre, korp, koltrast och massor av olika svamparter.
– Skogen är inte bara väldigt tätortsnära och betydelsefull för de boende. Området har dessutom flera viktiga naturvärden och en stor biologisk mångfald.
Därför vill nu Naturskyddsföreningen att det aktuella området vid motionspåret ska undantas från avverkning och ges ett permanent skydd. Endast borttagande av nedfallna träd på elljusbanan ska tillåtas. Men det är inte alla i Strömsberg som ställer sig bakom dessa krav. Några vill ha öppnare miljö med färre träd, som till exempel gör det lättare att underhålla skidspåret om vintrarna.
– Man kan säga att det är två läger, de som vill bevara skogen och de som vill hugga ned den. Vi förstår att skogsägarna måste ha avkastning på sin skog och därför ta ned träden, men vi motsätter oss att det blir i för stor omfattning, säger Lotta Lund.
Tidigare var det Stora Enso som ägde skogen i området, men sedan en tid tillbaka är det bolaget Hällefors-Tierp. Företagets vd, Dan Glöde, meddelar att han i dagsläget inte kan berätta detaljerat om avverkningsplanerna i Strömsbergs bruk utan avvaktar ett samrådsmöte med Naturskyddsföreningen i början på maj.
– Vi vill höra deras synpunkter och åsikter innan vi bestämmer oss för hur avverkningen ska gå till och i det här fallet är skogen också nära tätort. Det är inte alltid som vi går de boende eller föreningens medlemmar helt till mötes men vi lyssnar alltid på deras synpunkter, säger han.
– Dessutom är det ofta många olika åsikter om hur träden ska tas ned, en del boende vill ha mer solljus och att många träd avverkas medan andra vill det motsatta. Vi får efter mötet se hur vi kommer att gå vidare.