Hon har hittat sin egen metod i sitt skapande

I sitt konstnärliga skapande har Ida Haag alltid gått sin egen väg. I sitt måleri och skulpterande har hon hittat sin egen stil och sin egen metod.

9 augusti 2019 06:00

Det som driver henne vidare i det konstnärliga skapandet är att överleva som människa. I bilder och skulpturer gör hon fantasins värld verklig.

– Vill du ha kaffe! utbrister hon spontant när hon gläntar på ytterdörren och sticker ut ansiktet.

– Ja, tack, gärna! svarar jag sekundsnabbt och kliver raskt in.

Kaffet är välsmakande och piggar upp. Vi sitter vid köksbordet, omgivna av hennes målningar i klara och starka färger som hänger på väggarna. Skulpturer står på ben och socklar. Motiven är personer i djuriska kroppar med olika karaktärer.

– Vid ett tillfälle när jag studerade Fri Konst på East London University blev jag inkallad till kontoret. Där stod högskolans alla professorer på rad och betraktade min konst som nu skulle få ett utlåtande. Jag fick frågan vilken konstnär jag påverkats av. Det var vanligt att eleverna influerades av olika konstnärer och målade därefter. Jag har inte påverkats av någon, förklarade jag, säger Ida som aldrig velat bli en kopia av någon annan konstnär.

Hon vill måla och skulptera på sitt sätt – The Ida Way. Ida Haag är mångsidig, hon tecknar, målar, skulpterar, skriver poesi och designar smycken. Hon är också fotograf, men fotograferandet ligger hon lågt med just nu.

Hon kommer från Kungs-Husby utanför Enköping. Efter gymnasiet gick hon konst- och designutbildning i Sundsvall. Sedan kom hon in på konsthögskolan vid East London University och bodde i London i fem år. Efter London reste hon till Bali, först bara på semester, hon hade hört att det var så fint där. Året var 2006. Sedan dess har hon återvänt till Bali där hon har ateljé, varje vinter för att måla och skulptera. Under tio års tid bodde hon i Frankrike innan hon till slut flyttade tillbaka till Enköping för något år sedan.

Vad drömde du om att bli när du var liten?

– Lite skoj det där... I ettan fick jag skriva en bok. Jag hittade den hemma på vinden i vuxen ålder. Jag skrev att jag ville bli konstnär eller sjuksköterska. Jag har tecknat och målat i hela mitt. Det bara finns där, jag har haft det sedan jag var liten.

I Idas konstnärliga uttryck vill hon förmedla en historia, en berättelse. Hennes bilder och skulpturer föds ur hennes fantasivärld Ismanien, världen under isen. Här lever fiktiva personligheter med olika färger och karaktärer som hon klär in i djur-, insekts- eller fågelskrudar. Fantasipersonerna är som ett slags självporträtt som lånat Idas karaktärsdrag. Här finns portvakten i fågeldräkt som står vid porten in till Ismanien och vaktar så att inga onda inkräktare tar sig in. Igur har inte så mycket empati, men ger alltid bra råd och är en bra samtalspartner. Manik har en manisk karaktär, tänker sig inte alltid för när han säger någonting och kan säga fel saker. Blue Rabbit har en depressiv karaktär, faller om och om igen, kämpar på och reser sig igen.

Isfjärilen Vera förändrar världen och räddar den från undergång.

Hennes konst talar om identitet, illusioner, magi och nakenhet. Motiven döljer starka dramatiska känslor som även ibland kan framträda i sagolika motiv.

– Jag målar helst på kvällarna. Mitt stämningsläge påverkar hur bilderna och skulpturerna blir. Jag finner en kraft i att skulptera och genom det konstnärliga skapandet får jag hjälp att kontrollera mina känslor. Det är inte nödvändigt att betraktaren vet bakgrunden till mina intentioner. Men jag hoppas man hittar en känsla och en stämning i det jag skildrar.

På vilket sätt Vera räddar världen från undergång får vi veta i den kommande boken hon skriver på om Ismanien.

Nu är det hög tid att förbereda utställningen på Broby gård. Sedan reser hon till Bali i mitten av oktober – för att sedan komma hem till Enköping igen.

Vi gratulerar

Ida Haag

Fyller: 40 år 9 augusti

Uppvuxen: Kungs-Husby utanför Enköping

Bor: I bostadsrätt centralt i Enköping

Aktuell med: 3–15 augusti ställer Ida Haag ut målningar på Tillinge Broby Gård, Enköping. Hon skriver också på en bok om Ismanien som är meningen att bli en trilogi. Ida är också författare till pyssel- och kulturboken ”Joar Blå & hans vänner” som lär barn om Enköpings historia. I mars ställer hon ut på Hastings Art Forum, England. The Observer ska intervjua Ida.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!