Hjulstabron och väg 70 får låg prio

Både utbyggnaden av riksväg 70 mellan Simtuna och Sala och ombyggnaden av Hjulstabron prioriteras lågt i den nya nationell planen för transportsystemet.

Sjöfart. "En ombyggnad av Hjulstabron möjliggör att transporter flyttas från väg till sjöfart och det borde ligga i regeringens intresse" säger Johan Örjes (C), regionråd i Uppsala länd.

Sjöfart. "En ombyggnad av Hjulstabron möjliggör att transporter flyttas från väg till sjöfart och det borde ligga i regeringens intresse" säger Johan Örjes (C), regionråd i Uppsala länd.

Foto: Anders Jagemo

Hjulsta2017-09-06 18:46

Ombyggnaden av Hjulstabron kan dröja många år. Bron finns inte med i Trafikverkets förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen 2018-2029.

Bara om budgeten höjs med tio procent är Hjulstabron en investering som övervägs.

Även för riksväg 70 mellan Simtuna och Kumla (Sala) har ambitionsnivån sänkts. Där avvaktar man med en satsning på 100-sträcka som det tidigare fanns planer på. Idag har sträckan 70 som högsta hastighet på vissa ställen.

– I ett första steg satsar vi på en jämn 80-standard hela vägen. Det innebär en viss översyn av sidoområden och mitträffling av vägbanan, säger Christian Mineur vid Trafikverket region öst.

Man vill även bygga om järnvägsövergången vid Kumla söder om Sala till en planskild korsning.

– Det är för att slippa bomfällningar på riksväg 70, vi prioriterar det mest nu, säger Christian Mineur.

Vad man kommer att kunna satsa på är dock oklart ännu så länge. Transportinfrastrukturplanen är ute på remissrunda nu och fastställs först våren 2018.

Johan Örjes (C), regionråd i Uppsala län, menar att vägsträckan Simtuna-Kumla borde prioriteras, inte minst med tanke på turisttrafiken mot Dalarna.

– Ur ett nationellt perspektiv borde det vara 100-sträcka där, säger han.

Hjulstabron finns alltså inte med som prioriterat objekt i det nya planförslaget.

Bron är en del i Mälarprojektet där farleden mellan Södertälje och hamnarna i Västerås och Köping byggs ut för att kunna trafikeras av större fartyg. Passagen vid Hjulsta är dock för smal för de riktigt stora fartygen och bron måse därför byggas om.

– Man får inte full kapacitet på Mälarprojektet så länge Hjulstabron är i nuvarande skick, konstaterar Knut Hawby på Trafikverket.

Arbetet med en vägplan för ombyggnaden av Hjulstabron pågår och beräknas vara klar till försommaren 2018. Men för att vägplanen ska kunna fastställas, och man får en laglig rätt att bygga bron, måste finansieringen vara klar.

Om regeringen inte vill satsa de extra pengarna och lyfta in Hjulstabron i den nationella planen är det troligt att vägplanen måste uppdateras för att anpassas efter rådande förhållanden i nästa planperiod.

– Så för projektet krånglar det till det att bron inte finns med i planen nu, säger Knut Hawby.

En ombyggnad av Hjulstabron är dock inte något som görs i en handvändning, oavsett om man får pengar eller inte.

– Även om vi får pengar och någon tycker att det är en toppenbra idé så tar det minst sex år, om det flyter på bra. Det formella planarbetet brukar dra ut på tiden, speciellt med tanke på att projektet kan överklagas, säger Knut Hawby.

Även ombyggnaden av Hjulstabron menar Johan Örjes är en viktig fråga ur ett nationellt perspektiv

– Det är väsentligt att ombyggnaden av bron blir av, det möjliggör att transporter flyttas från väg till sjöfart och det borde ligga i regeringens intresse, säger Johan Örjes.

Både region Uppsala och Mälardalsrådet kommer att lämna yttranden över förslaget på ny transportinfrastrukturplan.

– I Mälardalsrådet har vi lyckats enas om ett gemensamt övergripande yttrande med gemensamma prioriteringar. Det handlart mycket om fyrspårig järnväg till Uppsala och utbyggnaden av E18 mellan Västjädra och Köping, säger Johan Örjes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!