Variationerna i vårbruket är stora i trakten. Runt Enköping och Grillby finns flera lantbrukare som är i sluttampen av det medan andra är i startgroparna.
– Vi har ju inte haft några temperaturer, varken i luft eller jord. Det har legat på cirka fyra grader i jorden och växligheten vill ha runt sju grader för att komma igång, säger Johan Kullsand, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet i Uppsala län.
Enligt väderprognosen skulle det komma mycket nederbörd under påskhelgen och många väntade med sådden för att inte riskera packskador i jorden eller skorpa på sådden.
– Antingen ska nederbörden komma före vårbruket, eller sent så sådden hunnit gro och tagit sig igenom jorden. Tiden mellan sådd och att spannmålen kommer upp är känslig, säger Johan Kullsand.
För höstsådden var vintern till en början ingen hit. Torka gjorde en del bestånd tunna.
– Men det kom lite fukt under oktober november och vetebeståndet ser generellt bra ut. Höstrapsen har också klarat sig ganska bra, säger Johan Kullsand.
Kylan är inte bara till besvär. En kall och lång vår gör att rotutvecklingen blir bättre och grödorna blir tätare. Skadeinsekterna bromsas av kylan vilket innebär att grödan hinner växa sig starkare och mer motståndskraftig.
Kyla och frost under våren skadar främst oljeväxter, men snön som föll har delvis en skyddande effekt.
– I Örebrotrakten hade man ner mot 15 minus i helgen och då kan skadorna bli stora, säger Johan Kullsand.
Vid Brunnsta gård i Hjälsta fyllde Peter Wretfors såmaskinen med ärter på onsdagen för att provså två hektar. De började så på långfredagen och har hunnit med etthundra hektar korn till ölmalt.
– Jag tycker vi kommit igång rätt normal, men det är kallt för datumet. Det snöade de tre första dagarna vi sådde och det är rätt unikt, ler Peter.
Efter ärterna väntar korn till whiskymalt och sist sår han lin.
Peter är en av dem som börjat tidigt med vårbruket. Med 650 hektar att odla är det ett måste.
– Får vi köra på nu så är vi färdiga med sådden till första maj. Jorden reder sig fint, strukturen är bra och då vill man köra på, säger Peter.
Brunnsta gård köpte han och familjen in 2012. De kom då från Önsta gård i Håbo-Tibble som Peter drivit i 15 år.
– Fördelen i de här trakterna är att man inte slåss om marken med golf- och galoppbanor, det här är riktig jordbruksbygd, konstaterar Peter.
Utöver den egna marken vid Brunnsta arrenderar han även mark från Härvesta och Vängsta.
– Som heltidsbonde och om man inte har djur behöver man mycket åkerareal, säger Peter.
Han odlar höstvete, två sorters korn, ärter och lin. Få grödor ger större volymer vilket är lättare att sälja. Någon raps har det inte blivit den här säsongen vilket kanske är tur med tanke på den kalla våren.
– Rapsen tar stryk av kylan. Men höstvetet har också lidit av de kalla nätterna, det såg bättre ut för några veckor sedan. Det satte fart i mars när det var varmare, säger Peter.
Nu hoppas han på lagom med nederbörd under våren helst efter att grödan kommit upp.
– Och att det inte blir tokvarmt på en gång utan att grödan hinner rota sig ordentligt först.