Men vi tar det från början. Albin Gelin, speleman från Eneby i Hjälsta ägde och drev Tuna Handel fram till 1973. Han upplät en del av marken till Karl och Britta Lundin som startade handelsträdgård med fruktträdgård och grönsaksodling. Han testamenterade sedan gården till makarna Lundins sexåriga dotter Birgitta. Hon tog över handelsträdgården efter föräldrarna 1988. När Albin Gelin gick bort skänkte Birgitta hela lanthandelsinredningen till handelsmuseet Kappen i Örsundsbro.
Men före dess arbetade Birgitta Jerpdal som barnsköterska och som anstaltspedagog på 1960-talet och tog hand om sniffande tonåringar. Men när de egna barnen kom ville Birgitta tillbaka till sin barndoms trädgårdsarbete och övertog Vilsberga handelsträdgård i Biskopskulla i början av 1970-talet tillsammans med sin dåvarande make Sven.
– Jag ville arbeta med trädgård, gick kurser och utbildningar. 1988 tog jag över efter mamma och pappa i Tuna. På pappas tid odlades mest grönsaker. Hit kom Hakonbolaget, nuvarande ICA och hämtade varor. Han sålde också till Stockholm bl a till Klarahallen och Årsta, berättar Birgitta Jerpdal, som ville utveckla handelsträdgården.
Grönsaker var inte lönsamt längre, så hon satsade på sommarblommor och krukväxter. Sista året med julstjärnor var 2000. Då blev det istället perenner. Drömparken i Enköping skapades 1997-98 av landskapsarkitekt Piet Oudolf och stadsträdgårdsmästare Stefan Mattsson. Han efterlyste någon som kunde odla de perenner, som växte i Enköpings parker. Turisterna ville ha med sig växter hem, men det fanns inga att köpa.
– Jag är nyfiken, vill jag prova nya saker, så jag började med perenner. Besökte Piets plantskola i Holland och fick köpa ett bassortiment, som vi skulle föröka på. Till min hjälp hade jag Margaretha Eidenert, som då hade gått ut den första kursen i Enköpings trädgårdsmästarubildning. Det blev starten på dagens perenngård. Här finns i dag runt tusen olika sorter i 500 arter.
På Tuna Trädgård odlar man från frö och stickling. För att hålla skadedjur borta använder man biologisk bekämpning med nyttodjur. Verksamheten utvecklas hela tiden och sortimentet är brett från fruktträd, bärbuskar och kryddor till ett av Mälardalens bredaste sortiment av sommarblommor. De ätbara blommorna har blivit en lyckad satsning.
– Jag hade en bekant som odlade gräslök till grönsaksgrossisten Sorunda. De sökte efter udda produkter, som ätbara blommor. Då vaknade nyfikenheten igen. Jag och Irene Israelsson gjorde studiebesök hos grossisten. Vi såg deras ätbara blommor från Israel, packade i små lådor och lite halvvissna. Jag tänkte, det där måsta väl vi kunna slå! Vi åkte hem, läste på, provodlade och hösten efter var vi på plats hos grönsaksgrossisten med våra lådor med ätbara blommor.
-Det här var kanske 2007. Det var nervöst. De tittade, smakade och tyckte det var fint så året efter började Tuna Trädgård leverera. Nu blir det ungefär 200 askar med 15 blommor i varje ask, varje vecka. Blommor som serveras på restauranger över hela landet och vid hovet.
De ätbara blommorna har gjort succé vid de kungliga bröllopen. När kronprinsessan Viktoria och prins Daniel gifte sig serverades gula och blå penséer till förrätten och rosa och blå klint till desserten. 40 kockar var i arbete och serverade 600 tallrikar. Vid prinsessan Madelenes bröllop fanns rosa penséer på tårtan och vid Carl Philips giftermål med Sofia serverades röda nejlikor.
– Det är många blommor som är ätbara, som penseér, lejongap, nejlikor, flocks, ringblomma, tagetes. Strö gärna lite blommor över salladen eller smörgåstårtan, tipsar Birgitta Jerpdal och poängterar att det är bara blommornas kronblad man äter.
Vi kan förvänta oss fler nyheter på Tuna Trädgård där Birgitta jobbar tillsammans med Ulla Hellström, Mikael Stjärnberg plus extra sommarpersonal.
– Vi har varit i Skåne och tittat på nästa års nyheter. Nu hoppas vi bli bra på bär för hemmaträdgården och vi vill också satsa på nya färger och nya former bl a en marktäckande ros. Trenden nästa år är krukor med blommor i samma färg, sittplats, vattenblänk, ja lugn och ro.
Det finns det redan på Tuna Trädgård. Hit lockas många från storstadens stress. På Tuna kan man vandra runt mitt i odlingarna, känna dofterna, lyss till fågelkvitter och njuta av kaffe och hembakat i Caféstugan. Tuna Trädgårds födelsedag den 26 september firades tillsammans med trädgårdsexperterna Maj-Lis Petersson och Tomas Lagerström, snittar och trädgårdsmingel.