Den som har hemtjänst i Uppsala får numera i normalfallet nöja sig med att få städat var tredje vecka. Tidigare var det städning varannan vecka. Även andra sysslor inom hemtjänsten, så som tvätt och inköp, har man dragit ner på när man bedömer att det är rimligt.
– Vi var generösa i Uppsala förut. I dag ligger vi i linje med den praxis som finns i Sverige, som utgår från domar där det är beslutat vad som är skälig levnadsnivå, säger Yvonne Jonsson som är avdelningschef på äldreförvaltningen.
Dessutom har det det senaste året blivit något svårare att få hemtjänst. I jämförelse med andra kommuner har Uppsala haft höga kostnader för hemtjänst. Därför beslutade äldrenämnden hösten 2015 att det ska tas större hänsyn till kostnader när biståndshandläggare beslutar om vilka insatser som ska erbjudas. Till exempel har vissa personer tidigare kunnat få omsorg via hemtjänsten för drygt 3,5 miljoner kronor om året. Men med de nya riktlinjerna försöker man motivera den som har stora omsorgsbehov att i stället bo på omsorgsboende, vilket blir betydligt billigare.
– Äldrenämnden har tydliggjort att vi ska ta hänsyn till kostnader när vi handlägger ärenden. Om det är för stora skillnader i kostnad mellan att bo kvar hemma kontra att vara på boende får man numera avslag, säger Yvonne Jonsson.
Har ni fått mycket reaktioner på era ändrade riktlinjer?
– Vad gäller städning har vi fått en hel del.
Totalt minskade antalet beviljade hemtjänsttimmar med cirka fjorton procent om man jämför november 2015 med november 2016. Störst har minskningen i åldersgruppen 65-79 år varit. Där har antalet timmar minskat med nitton procent, jämfört med cirka 11 procent för personer över 80 år.
– Jag skulle säga att vi i dag har mer träffsäkra bedömningar och korrekta beslut. Folk får det de ska ha, vilket kan innebära både mer och mindre hemtjänst än tidigare, säger Monica Östman (S) som är ordförande i äldrenämnden.
Jämfört med 2015 minskade hemtjänstkostnaderna 2016 med cirka 30 miljoner kronor. Det beror dock inte bara på striktare bedömningar, utan också på att köerna för att komma in på boenden nu betats av vilket minskat behoven av hemtjänst.
Enligt preliminära siffror gick äldrenämnden plus med cirka 40 miljoner kronor under 2016. Det beror dels på besparingarna inom hemtjänsten, dels på att man nu gjort sig av med överflödiga korttidsplatser, det vill säga vårdplatser för den som exempelvis precis skrivits ut från sjukhuset.
– Eftersom vi lyckats med våra åtgärder är det klart att det blir pengar över. De går ju tillbaka till kommunen, annars hade vi gärna använt dem för att göra något roligt för de äldre, säger Monica Östman.