Trygg hemgång i Enköping startade i april 2016. Med Trygg hemgång kan kunderna få omfattande stöd i sina hem efter sjukhusvistelse. Insatserna trappas ner och så småningom tar hemtjänsten över, om det behövs, eller också klarar man sig helt och hållet på egen hand, utan några insatser.
Inom Trygg hemgång jobbar flera olika yrkesgrupper i team som består av undersköterskor, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter, sjukgymnaster och biståndshandläggare. Insatserna ges dygnet runt av ett begränsat antal personer.
Konceptet har gett ett mycket bra resultat.
– Vi har haft ungefär 60 kunder sedan i april och det är två stycken som inte har kunnat fortsätta att bo hemma. Vi ser att det lyckas i många fall, säger Linda Bejersten som är chef för Trygg hemgång.
Beslut om en ny och utökad inriktning för Trygg hemgång har fattats av förvaltningen. Dessutom har politikerna i vård- och omsorgsnämndens arbetsutskott beslutat att ta bort tolv platser på korttidsboendet Solgården.
Nu ska nämligen korttidsboendet Solgården försvinna. Personalen samt de 24 platserna som kommer att återstå på boendet kommer i stället att ingå i Trygg hemgång. Det blir inga traditionella korttidsplatser kvar i lokalerna. I stället finns korttidsplatser på andra platser i kommunen samt ute på äldreboendena. Ingen kommer att sägas upp på grund av omorganisationen.
Korttidsboendet har för många i praktiken blivit ett långtidsboende.
– Det var en enkel lösning, men inte den bästa lösningen, säger biståndschef Agnetha Resin-Fredriksson om Solgården.
– Det här blir absolut inte sämre för någon, utan för väldigt många blir det väldigt mycket bättre, säger förvaltningschef Marie Palmgren.
Den 15 februari ska de tolv platserna, en paviljong på Solgården, vara tömda.
– I mitten av februari eller början av mars finns inte Solgården längre, utan då är det Trygg hemgång på Fabriksgatan 6, säger Linda Bejersten,
Och det stannar inte där. Enligt Agnetha Resin-Fredriksson är visionen att all kommunal hemtjänst i Enköping i framtiden ska kunna erbjuda Trygg hemgång.
Vård- och omsorgsnämndens ordförande Solweig Sundblad (S) ser flera fördelar med förändringen utöver besparingar i nämndens ansatta ekonomi.
– Det är bra om vi kan använda boendena som korttidsplatser, säger hon.
Insatsen Trygg hemgång kan ges i högst tre veckor.