Är du sugen på att så något – ja, vad som helst egentligen? Bara att få följa någonting som spirar och gror är ibland fullt tillräckligt, det behöver inte vara så resultatinriktat alla gånger. Ta en titt i kylskåpet, kanske har du redan massor av potentiella krukväxter där? Frukter och grönsaker är ju oftast fulla av kärnor som bara väntar på att få komma i jorden.
– Det roligt att testa vad det kan bli av alla fröer, säger Eva Rönnblom, som sedan barnsben har gjort otaliga experiment med olika kärnor.
I vår är hon aktuell med boken ”Så frön från exotiska frukter: Sätt kärnor, frön och knölar”, där hon ger sina bästa odlingstips.
Nästa gång du är i mataffären, se på frukt- och gröntavdelningen som en fröhylla i stället, och välj ut något som väcker din nyfikenhet. På vägen kanske du hittar en kotte eller nöt på marken – varför inte pröva att så den också?
– På det här sättet får du spännande krukväxter som du aldrig tidigare har sett, säger Eva Rönnblom, som till exempel fyller fickorna med ekollon från korkek varje gång hon är i Italien eftersom de ger så fina plantor.
Var beredd på att det kanske inte blir någon ny frukt av kärnorna. Se det i stället som en bonus om plantorna ger skörd – även om chanserna är goda med till exempel physalis, passionsfrukt och tomatillo.
– Mitt sådda valnötsträd från Sardinien har efter sexton år nyss gett sina första valnötter. De är jättegoda och jag känner mig så stolt över att ha drivit upp dem själv, säger Eva Rönnblom.
En annan av hennes stora stoltheter är det drygt tio år gamla kakaoträdet som står i badkaret och som just nu blommar för första gången.
– Det är rena tropikerna därinne! I början lyfte jag ut trädet i trädgården på somrarna, men nu är det för stort för att flyttas på. Som tur är har vi ett badrum till med dusch! säger Eva med ett skratt.
När det gäller frukt är det enkelt – när den är mogen att äta är kärnorna också redo att så. Vill man så nötter ska de ha skal och vara så färska som möjligt.
– Jag har faktiskt fått det mesta att gro, allt utom stjärnanis. Vill du börja med något lätt är mango och avokado exempel på två nybörjarväxter med stora häftiga kärnor som brukar gro utan problem, säger Eva Rönnblom.
En del andra kärnor behöver köldbehandlas innan sådden, medan vissa helt enkelt tar god tid på sig innan de börjar gro. Sätter man en dadel kan man behöva vänta upp emot ett år innan det första palmbladet tittar upp.
– Eftersom de gror så långsamt är det smart att så dem bredvid krukväxter som man vattnar regelbundet.
Före sådd är det bra att ta bort allt fruktkött runt kärnorna och spola rent dem i en finmaskig sil om det behövs. Har du inte tid att så med en gång kan du lägga kärnorna i fuktat hushållspapper i kylen i några dagar.
– Satsa på såjord av god kvalitet och blanda gärna upp den med lite extra sand. Sedan är det viktigt att ha tillräckligt med ljus. Ett söderfönster brukar fungera bra om man inte har växtbelysning, säger Eva Rönnblom.
Ställ sådden varmt och ljust, till exempel ovanför ett element. För att inte jorden ska torka ut för snabbt kan du använda ett miniväxthus eller trä en plastpåse med hål i över krukan. (TT)