Hon kallar sig höghusbonde

Eva Källander behöver nästan aldrig handla mat: hon kallar sig ­”höghusbonde” och är självförsörjande året runt. En verksamhet som är ekologisk, ekonomisk och engagerande – om än lite tidskrävande.

Eva experimenterar ständigt med olika sätt att ta tillvara på de grönsaker, frukter och bär som hon odlar eller plockar.

Eva experimenterar ständigt med olika sätt att ta tillvara på de grönsaker, frukter och bär som hon odlar eller plockar.

Foto: Patrik Lundin

Hemma hos2019-01-11 09:02

I klimatångestens tidsålder vill många minska matens avstånd från jord till bord. En del går i Mandelmann-drömmar om att överge storstadslivet och laga mat på egna ingredienser – men drömmarna om självförsörjning går att även att förverkliga i stan. Det gör konstnären och konsulten Eva Källander – på sin balkong och på en odlingslott nära lägenheten i Årsta.

– Det som jag odlar hemma räcker i princip till vårt eget behov av mat och vi behöver väldigt sällan handla, berättar Eva Källander. Mjölk, ägg och ost handlar vi, men inga grönsaker. Vi äter mest vegetariskt.

Eva Källander har arbetat med konsthantverk och bild i 25 år och har deltagit i flera olika konstprojekt i Uppsala, bland annat projektet Å-resan där fem kvinnliga konstnärer skapade konst i Fyrisån. Men Eva Källander har också hållit på med hållbar mat nästan hela livet – Evas bror bildade föreningen Krav och i 20-årsåldern startade Eva det första Krav-certifierade kaféet.

– Jag har alltid hållit på med ekologiskt och grönsaker och har alltid småodlat på balkongen. Men i den här skalan har jag odlat de senaste fyra åren, sen jag flyttade till Årsta, berättar Eva.

Listan på det som Eva odlar är väldigt lång och innefattar allt från frukt, bär till rotsaker, både på odlingslott och på balkong. Just en bra balkong räcker långt för den odlingssugna menar Eva. Här kan man odla allt som växer uppåt; tomater, gurka, örter. Men även potatis i hink eller säckar.

Och odlingarna frodas året runt, även under de karga vintermånaderna:

– Under vintern har frigolitlådor på balkongen som jag lagrar grönsakerna i, och blandar med sand och torv, det hjälper att hålla fukten. Jag experimenterar hela tiden. Vissa saker misslyckas, men mycket går bra. Äpplen har jag hela balkongen full av just nu. Man får se till att man har vinteräpplen som klarar av att förvaras.

Att odla själv kan vara en gärning som inte bara är hållbar ekologiskt utan även ekonomiskt, en ofta åtråvärd egenskap under årets erkänt fattigaste månad.

– Om man äter mycket grönsaker så sparar man mycket pengar på att odla själv, säger Eva Källander. Men det är klart att det kostar att komma igång om man börjar från noll. Det kan gå på några hundra om man köper mycket frön – men det blir rätt lite i det stora hela. Det kostar mest i början att göra i ordning en lott eller sin balkong, om man saknar utrustning. Men det kan också bli kostsamt om man inte sköter sina odlingar. Tar man däremot väl hand om sina odlingar sparar man pengar.

Det blir desto mer lönsamt om man är duktig på att ta tillvara på det som man har odlat. Någonting som Eva Källander är proffs på. Hon torkar, konserverar, gör sylt, saft, godis och mjöl av det som hon odlar – inget går till spillo i onödan. Inte ens c-vitaminen:

– Om man kokar exempelvis äpplen försvinner c-vitaminen, så det är en bra idé att rå-torka frukt för att bevara vitaminerna.

Eva Källander

Yrke: Egen företagare, konstnär och höghusbonde.

Bor: Lägenhet i Årsta i Uppsala.

Ålder: 61 år.

Familj: Man, barn och barnbarn (samtliga odlare).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!