Modern scen för Uppsalamusikern

På scenen är det 1940-talet som gäller för Emma Sannervik, kontrabasist i Sweet Emma and the Mood Swingers.

Det moderna sovrummet med en 200 år gammal gungstol som kontrast.

Det moderna sovrummet med en 200 år gammal gungstol som kontrast.

Foto: Patrik Lundin

Heminredning2019-09-20 20:00

I hemmet föredrar hon dock modernt och ljust men med äldre detaljer.

Lilla Wilma, 9 månader, sträcker på sig och placerar bestämt bägge händerna på pianots tangenter.

− Hon är väldigt intresserad av instrumenten. Det vore förstås roligt om hon ville börja spela något musikinstrument när hon blir äldre, säger mamma Emma Sannervik ackompanjerad av dotterns klinkande.

Uppsalapubliken känner Emma Sannervik som kontrabasist i Sweet Emma and the Mood Swingers vars 40-talssinspirerade rythm’n’blues ljudit från scener som Katalin, Parksnäckan och Kulturoasen sedan starten 2003.

Men 1940-talet lämnar hon på scenen. Den som har fördomen att musikerhem ska vara lite bohemiskt slarviga blir snabbt motbevisad i Emma Sannerviks 1880-talslägenhet på Skolgatan där hon bor tillsammans med sambon Jenny. Hemmet är vitt, minutiöst städat och inredningen noga utvald.

− Ja, det är sparsmakat och det är medvetet. Jag och Jenny har samma smak och har hela tiden tänkt stilrent och funktionellt när vi köpt saker.

Bostaden mäter 3,30 meter i tak och de stora fönstren har utsikt över Katedralskolan på ena sidan, och hustak och Domkyrkan på den andra. Emma Sannervik berättar att hon alltid drömt om och letat efter just en sådan här äldre lägenhet med högt i tak och fina spegeldörrar, men att hon hade svårt att slita sig från sin mysiga etta i Luthagen, där hon bott sedan hon flyttade hemifrån.

− Men när vi såg den här lägenheten kände vi att det fanns potential. Och jag tyckte särskilt mycket om planlösningen som gjorde att man kunde gå runt, genom rummen.

När de flyttade in i detta första gemensamma hem hade bostaden dock ett mycket stort renoveringsbehov.

− Allt var slitet och köket omodernt. Det var turkost i hallen och schackrutigt golv, säger Emma och ser ogillande ut.

De har renoverat och bytt ut i princip allt förutom badrummet som står på tur. Nu är väggar vita, ljusbeiga eller ljusgrå, köket modernt och inredningen likaså. Men de tre kakelugnarna står kvar och bevarade är stuckaturer och takrosetter. För Emma Sannervik är blandningen viktig: att bevara charmen med det gamla men balansera med nya möbler och föremål. Exempelvis står en Laminofåtölj i vardagsrummets ena hörn, och mittemot en röd- och vitblommig fåtölj från 40-talet. Framför den vackra kakelugnen i original står en grå soffa och ett soffbord från Bruno Mathsson design. I taket hänger en vacker ljuskrona, en designklassiker från Flos.  

− Jag går annars inte på loppis eller auktioner särskilt ofta men vill jag ha något, då grottar jag ner mig totalt. När vi skulle leta efter spegeln eller det gamla klädskåpet i sovrummet tog det säkert över ett halvår innan vi hittade rätt. Vi väntar hellre på att rätt objekt ska dyka upp än att köpa något som känns halvbra.  

− Jag älskar mitt hem. Just därför känner jag att jag kan lägga ner mycket pengar och tid på hemmet, för att jag tycker om att vara här mycket.

Särskilt nöjd är hon med köket som istället för matsalsbord har två rosa fåtöljer och ett litet sällskapsbord och enligt Emma är och kommer att förbli ”en vuxenplats”.

− Vi ville ha något annorlunda, lite vardagsrumskänsla med ryamatta där man kan sitta och ta ett glas vin och umgås. Många har sagt att de tycker det är läckert, ett lite annorlunda val.

Naturligtvis finns här också ett musikrum. Ena väggen pryds med fotografier av jazzlegendarerna Ella Fitzgerald och Louis Armstrong. På andra sidan hänger ett inglasat porträtt samt signerade konsertbiljetter av Eva Dahlgren, och på en tredje vägg ses Sweet Emma själv med sina musiker. Elbasen brukar få stå orörd i hörnet, men den stora kontrabasen åker fram då och då, om inte annat så för lilla Wilmas skull.

− Om hon är på dåligt humör kan jag ta fram basen och spela några toner, så sitter hon helt fascinerad med stora ögon, säger Emma Sannervik.

Kakelugn med zebror från Uppsala Ekeby.
Kakelugn med zebror från Uppsala Ekeby.
Fakta Emma Sannervik

Född (år och ort): 1975 Uppsala

Bor: Skolgatan, Uppsala

Familj: Sambon Jenny, dottern Wilma 9 månader

Gör: Musiker i Sweet Emma and the Mood Swingers. Arbetar annars inom HR på Sveriges äldsta medarbetarägda teknikkonsultföretag, Bjerking.

Inredningstips: Sparsmakat och funktionellt, ”Less is more” helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!