Huskonstnärens eget sagolika hus

För sex år sen satsade Catarina Kylberg på konsten på heltid. Snabbt blev hon uppmärksammad för sina färgsprakande hus.

Tillsammans med familjen har Catarina Kyberg bott i villan i Norby sedan 2003.

Tillsammans med familjen har Catarina Kyberg bott i villan i Norby sedan 2003.

Foto: Patrik Lundin

Heminredning2019-12-06 20:02

— Konsten, bilden har varit jätteviktig för mig hela livet. Det är lika viktigt som att andas för mig, säger Catarina Kylberg, som tidigare jobbade som lärare i många år. 

Men tillslut vågade hos satsa helhjärtat på sin passion. Catarinas namn blev snabbt synonymt med de färggranna hustavlor som kryllar av berättelser och människor som är så karaktäristiska för hennes stil.
— Jag tycker väldigt mycket om hus. Det är något, de sätter igång fantasin på ett alldeles särskilt sätt.

Sin egen villa har hon inte avbildat – än. Här bor hon med döttrar och make. Utöver att renovera båda badrummen och måla om har de inte gjort större justeringar i hemmet. Huset var två-tre år gammalt när de flyttade in runt 2003 och har inte behövt några större ingrepp sedan dess. Däremot har det möblerats om till och från.

— Jag har alltid tyckt att inredning är jätteroligt, säger Catarina. Det kan vara snudd på farligt att hälsa på någon som har ett inspirerande hem. Man kan verkligen få lust att ändra allt – "åh, jag ska också ha sådär avskalat, svart och vitt" – eller tvärtom. Men man får ju hejda sig. Och ha både tålamod och miljötänk.

Det är lätt att inspireras även hemma hos Catarina. Intrycket är ljust och varmt med många klassiska uttryck, personliga detaljer. Men också oväntade möbler som sticker ut, som den Blocket-fyndade divanen i jeanstyg på ovanvåningen.

Ett omtyckt hörn är ett utbuktande fönsterparti, eller en inneveranda som det också kallas, mellan den ljusa, luftiga matsalen och vardagsrummet med sin sprakande brasa. Inneverandan liknar en liten oas med sina olivträd, citronträd och fikonträd. Mitt i huset, men ändå avskilt. I ena fönstret står en skulptur av väninnas huvud som Catarina gjorde under studietiden.

Några fönster bort, som ett litet eko från släkten, står en skulptur av ett huvud som Catarinas mormor skapade, en annan konstnär som bestämde sig för att sadla om och ägna sig åt sitt skapande. 

Vid fönstret står ett litet skrivbord med en matchande stol. Den ena hittades i en container, den andra har Catarina fått från sin farmor. Ett till lyckat containerfynd är ett skrivbord på ovanvåningen.

 På ovanvåningen finns sovrummen, stora och ljusa med snedtak. Om brasan sprakar i nedervåningens salong så residerar här på ovanvåningen den moderna brasan – teven. Blocketfynd och länge älskade föremål (garderoben som Catarina har ägt sedan studietiden) harmonierar med nyköpta föremål.

— Det är kul att blanda gammalt och nytt, jag trivs inte när det är för tillrättalagt. Det är härligt att kunna ta en gammal hink intill en fin kruka, det livar upp, säger Catarina.

På sina ställen i huset kan man hitta Catarinas egna konstverk. Skulpturer, tavlor, både de som direkt går att känna igen på den karaktäristiska stilen och verk med annorlunda uttryck. Sitt skapande kan hon ägna sig åt i nära anslutning till hemmet, i ateljén som byggdes för ett år sedan, är praktiskt belägen i trädgården. Här ägnar hon merparten av sina dagar bland akvareller och tusch, en girland av lampskärmar och självlysande stjärnor i taket, målar bekanta stadsdelar och fantasistäder. Och väldigt många hus.

Catarina Kylberg

Ålder: 45 år
Yrke: Konstnär
Familj: Två döttrar och make
Bor:  Villa i Norby
Inredningsfilosofi:  Att hitta ett lugn
Favoritdetalj i hemmet:  En av min mormors skulpturer

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!