Hon leker fram konstfulla lampor

Det började som ett pyssel med barnbarnen och slutade med ett framgångsrikt designföretag. Margareta Holgersdotters lampor lyser upp ett rum på fler än ett sätt.

Margareta Holgersdotter jobbade tidigare som organisationskonsult. När hon så småningom sadlade om till formgivare och konstnär var det tack vare ett barnbarn. Franks lampa är en av hennes skapelser, och består av sönderskurna Josef Frank-tyger.

Margareta Holgersdotter jobbade tidigare som organisationskonsult. När hon så småningom sadlade om till formgivare och konstnär var det tack vare ett barnbarn. Franks lampa är en av hennes skapelser, och består av sönderskurna Josef Frank-tyger.

Foto: Lisa Wallström

Heminredning2019-11-03 13:01

Vem har sagt att belysning bara ska vara funktionell och diskret? Det går ju att skapa uttrycksfulla, färgsprakande konstverk som även fungerar som lampor. I Margareta Holgersdotters ljusa ateljé hemma på gården i Täby växer fantasifulla armaturer fram. När vi besöker henne sitter hon i sin bekväma fåtölj, omgiven av tyger, lampskärmar i ståltråd och färdiga ljuskällor, och lindar tyg runt ett "ståltrådsskelett" som ska bli en lampa.

– Jag brukar ha öppet hus ett par gånger om året och i helgen visar jag mina arbeten här i ateljén, säger hon.

De första nyfikna gästerna dyker upp redan en kvart före utsatt tid. Hon har en trogen kundkrets.

Margareta Holgersdotter växte upp i ett hem där design och form var viktigt. Hennes pappa, Holger Johansson, var en av formgivarna i Hi-gruppen som under 1950-, -60 och -70-talen tog fram exklusiva möbler och armaturer för Stockholms offentliga miljöer.

– Jag har alltid varit fascinerad av tyger och lampor. Vi hade flera udda hemma – bland annat den danska klassikern "Kotte" av Poul Henningsen. Jag lärde mig tidigt att lampor kan vara så mycket mer än bara belysning, säger Margareta Holgersdotter.

Ändå dröjde det innan hennes kreativitet fick blomma ut. Hon utbildade sig till beteendevetare och arbetade nästan ett helt yrkesliv som organisationskonsult.

– Trots att min pappa var väldigt modern på många sätt ville han inte att jag som tjej skulle ta över familjeföretaget. Det irriterade mig och jag revolterade väl lite genom att utbilda mig till något helt annat.

Sedan drygt 20 år producerar hon originella lampor under det egna namnet Holgersdotter. Hennes verk pryder en mängd restauranger, hotell och offentliga miljöer. Men de lyser också upp många privata hem runt om i världen. Kunderna söker ofta en fantasifull färgklick till sina sobert inredda bostäder i grått och vitt.

Allt började med att hon fick barnbarn. Hon roades av kreativt skapande och gjorde i ordning ett rum hemma där hon och barnbarnen skulle kunna pyssla utan att behöva plocka undan. Det fylldes med allehanda spännande material.

– Jag hade en gammal lampskärm där som jag experimenterade med och virade remsor av sidentyg runt.

Resultatet gav mersmak och av en slump fick hon visa upp sina egentillverkade mattor och lampor i entrén till Formexmässan.

– Det var både läskigt och jättekul. Det blev succé och beställningarna rasade in. Bland annat från ett lyxhotell i Österrike som ville ha 60 lampor. Plötsligt var jag igång.

Hennes formspråk är djärvt. Lamporna kan vara fluffiga som moln, spretiga som borstar eller strama i raka och regelbundna rutformer.

– Jag jobbar bokstavligen med siden, trasa och lump. Allt kan hamna i lamporna – snören, plastbitar, fjädrar eller återvunnet tyg. Siden är ett favoritmaterial, jag köper gamla saris från Indien som jag river i remsor, säger Margareta.

Återbruket kommer naturligt men kan ibland bli stressande.

– Säg att jag får en beställning på 40 lampor som ska hänga i en foajé och se likadana ut. Då kan tillgången på material bli en utmaning. Särskilt om jag har snöat in på något udda som jag absolut vill ha i alla exemplaren.

Färgerna är oftast starka, naturen är inspirationen. Sedan många år har hon och hennes man ett ställe på Gotland. Naturen på ön påverkar kreativiteten positivt.

– Det är något magisk med ön. Färgerna, blommorna, havet –  det är en otrolig inspiration för mig. Dessutom är det väldigt avstressande att vara där. Det går inte att skynda på någon. Det är nyttigt.

Det strömmar till fler besökare. Den här gången är det ett par tidigare kunder som tittar in. Efter ett par glada hälsningskramar visar de upp bilder så att Margareta får se hur lamporna har det.

– Åh – vad snyggt det blev! De passar jättebra hos er. Vad roligt att se.

Förutom naturen inspireras Margareta av andra konstnärer. En av dem är formgivaren Josef Frank.

– Hans kreativitet är så fascinerande. Jag älskar hans formspråk och sätt att använda färger. Hans tyger är riktiga favoriter.

Hon visar ett par färggranna nytillverkade skärmar.

– Tittar du noga ser du att tygremsorna är sönderskurna Josef Frank-tyger.

Återbruk på Holgersdottersvis  – två kreativa designer lyser ikapp.

En variant av Ruter, en av Margareta Holgersdotterns klassiker.
En variant av Ruter, en av Margareta Holgersdotterns klassiker.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!