För Charlotte Hagelin vaknade inredningsintresset tidigt. Redan i elvaårsåldern sydde Charlotte egna gardiner och påslakan samt putsade fönstren varje lördag. När hon flyttade hemifrån strax innan hon fyllde 17 år föll ännu fler polletter ner, och hon började experimentera genom att möblera om och hjälpa vänner att göra deras rum och hem mer trivsamma. Sedan dess är inredning hennes största hobby, medan karriären främst handlat om holistisk hälsa. I nya boken "Mindful home" får båda sidorna komma till tals.
– Jag har funderat på den här boken de senaste fem åren, för jag har alltid varit övertygad om att våra hem påverkar oss mer än vi tror. Alla är dock Inte medvetna om sin inre kraft och vet att vi kan påverka våra liv i positiv riktning genom att utgå från hemmet, säger Charlotte Hagelin.
För henne handlar allt om positiva energier som höjer vårt välmående, och att undvika energitjuvar som påverkar oss negativt.
– Garderoben är ett typiskt exempel. Väldigt många använder bara en femtedel av alla plagg i garderoben, ändå låter vi resten hänga där och ta plats. Samma sak med stökiga förråd, där vi ställer undan saker i stället för att göra oss av med dem. Även om vi burit undan sakerna så vet vi förstås att de är kvar i huset, och de stjäl på så vis energi från oss utan att vi förstår det.
Det är inte bara mängden saker som spelar roll, enligt Charlotte Hagelin. Även vilka saker vi omger oss med påverkar vårt mående. Att inreda med föremål som betyder mycket för oss och som vi tycker om leder till att vi tar hand om dem och uppskattar dem. Att däremot inreda med slit-och-släng-produkter eller föremål som vi egentligen inte gillar är en dålig idé.
– Ett typiskt exempel kan vara arvegods som vi egentligen aldrig tyckt om, men behållit ändå för att det känns som att vi borde göra det. Där tycker jag att det är dags att släppa taget och låta föremålen gå vidare till nya ägare som verkligen uppskattar dem och vill ha dem framme, säger Charlotte.
Även hållbarhet är en bra utgångspunkt, att välja saker medvetet gör ofta att vi tar bättre hand om dem, enligt Charlotte Hagelin. När vi genuint trivs med det vi omger oss med blir vi också mer förlåtande när det gäller repor och skavanker som kan uppstå i ett hem över tid.
– Med åren blir det fint att känna att våra saker varit med oss länge, och vi kan se på reporna med kärlek.
Boken "Mindful home" ger konkreta och praktiska tips, men en del råd är lite mer oväntade. Bland de fem tipsen för att höja energin i hemmet uppmanas läsaren både att städa ur diskhon ordentligt på kvällarna och att sätta på musik.
– Vi glömmer lätt att vi själva är en del av trivseln i våra hem, för hemmet är ju en del av oss! När vi börjar tänka på det sättet känns det inte märkligt att höja energin hemma genom att till exempel spela musik, och vill vi gå ännu längre så kan vi dansa, säger Charlotte med ett skratt.
Mycket av Charlotte Hagelins inredningsfilosofier har sin bas i uråldriga, österländska läror, som feng shui, som är en kinesisk lära om hur miljön vi omger oss mer påverkar allt levande, och wabi sabi, som hyllar asymmetri och ofullkomlig skönhet. Men hon påpekar också att vi faktiskt har spännande tankar i vårt eget kulturarv, inte minst när det gäller bondesamhället som följde årstiderna, levde nära naturen och där det fanns en kultur av att vårda och ta hand om ägodelar.
– Vi har också många förebilder i historien som påpekat vikten av hemmet, som Carl och Karin Larsson, Estrid Ericsson och Josef Frank till exempel. Det är därför jag ser min bok mer som en guide och påminnelse om sådant vi egentligen redan vet, snarare än en lärobok. För vi kan ofta allt det här, vi har bara glömt det.
Charlotte Hagelin tycker inte heller att man behöver följa någon lära till punkt och pricka, utan att det är viktigare att gå in med ett öppet sinne, anamma de delar som känns rätt och avstå från det som inte gör det. Hon menar att det kan vara intressant att veta att vissa färger till exempel ofta är gynnsamma för att skapa rätt typ av energier i vissa rum, men att det är bättre att välja den färg som man mest önskar.
– Jag tror helt och hållet på att följa sitt hjärta och att det är viktigt att vi faktiskt tar vara på vår egen kraft och låter känsla och intuition styra.
För den som lockas av tanken på att skapa ett hem i en anda av mindfulness, tipsar Charlotte Hagelin om att börja i hallen, eller till och med ytterdörren.
– Det är det perfekta stället, att göra något så konkret som att tvätta av ytterdörren med ljummet vatten, putsa namnskylten och se till att ringklocka och belysning fungerar. Det ger bra förutsättningar att få in positiv energi i hemmet.
Charlottes fem steg:
1. Rensa. Det är svårt att höja energin i ett hem som är fyllt av saker vi inte tycker om. Att skänka bort en del ger oss en känsla av lättnad. Lika trötta som vi blir av kaos och stök, lika bra mår vi av att känna harmoni omkring oss.
2. Underhåll. Hitta system som gör det lätt att hålla efter. Det behöver absolut inte bli stelt och sterilt, utan huvudsaken är att hitta en struktur så att det stök som livet med jämna mellanrum åstadkommer inte tar för mycket energi.
3. Var sak på sin plats. Viktigt steg, så att vi inte gör ett jättejobb med att rensa, och kaos sedan uppstår direkt igen.
4. Skapa en plats för reflektion. Det kan vara ett bord där vi samlar fina saker och tänder ett ljus till exempel. Det får gärna vara centralt i hemmet så att vi ser det varje dag.
5. Sätt intentioner för varje rum. För hallen kan det vara att vi varje gång vi kommer hem ska känna oss lugna, trygga och uppfatta bra energier. Rätt intentioner gör det lättare att bli inspirerad att skapa ordning och harmoni.