4 port
Tid: 40 min
2 kålrötter, ca 500 g
50 g smör
1 dl crème fraiche
citron efter smak
600 g torskfilé
4 baby gemsallad/2 romansallad
1 vitlöksklyfta
½ dl rökta mandlar
Salt och peppar
Olivolja/smör till stekning
1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort skalet från kålroten. Skär i mindre tärningar och lägg i en ugnsfast form. Ringla över olivolja eller smör. Salta och peppra och låt baka ca 20 min, eller tills kålroten är mjuk.
2. Lägg fisken i en smord, ugnsfast form. Salta, peppra och klicka över smör. Låt baka ca 10-15 min.
3. Hetta upp en kastrull med smöret, låt fräsa tills det blir gyllene. Blanda ner kålrot och crème fraiche. Mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
4. Skär salladen i “klyftor” med rotfästet kvar. Hetta upp en stekpanna med smör och en hel vitlöksklyfta. Stek sedan salladen i någon minut på varje sida. Ta bort vitlöken.
5. Hacka de rökta mandlarna grovt. Servera torsken tillsammans med purén, salladen och de rökta mandlarna.
Recept & foto: Sandra Gunnarsson