Ört- och mandelbakad lax med palsternackskräm och fänkålskrudité
4 port, tid: 45 min
Palsternackskräm: 800 g palsternacka, skalad och skuren i bitar, 1-2 dl crème fraiche, 50 g smör.Ört- och mandelbakad lax: 600 g MSC-märkt/ekologisk laxfilé, 2 dl mandelmjöl, skal från en ekologisk citron, 2 dl blandande hackade örter (t ex dill, gräslök och/eller persilja), 1 dl riven lagrad ost.Fänkålskrudité: 2 finstrimlade fänkålsstånd, 1 skalad och finhackad schalottenlök, 1 knippe dill 3 msk citronsaft, 3 msk olivolja, salt och peppar.
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Koka palsternackorna mjuka i saltat vatten. Häll av vattnet, låt ånga av och mixa sedan med mixerstav tillsammans med crème fraiche och smör till en slät kräm. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
3. Skär laxen i portionsbitar och lägg i en smord ugnsfast form.
4. Blanda samman mandelmjöl, citronskal, örter och ost i en bunke. Bred ut massan över laxen. Baka fisken i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills mandeltäcket fått fin färg och laxen nått en innertemperatur på ca 52–55 grader.
5. Blanda samman fänkål, schalottenlök och dill i en skål. Smaka upp med citronsaft, olivolja, salt och peppar.
6. Servera laxen tillsammans med krämen och kruditén.