Matfestivaler, loppisar och klädbytardagar, under våren har aktiviteterna varit många i Gottsunda centrum. Här har också hänt mycket de senaste åren, när hela centrumet har fått ett rejält ansiktslyft.
En bit in pågår full aktivitet i det nystartade baklavabageriet Dimashqi. Ägaren Aws Albitar, som bott i Sverige i fyra år saknade syriansk baklava och bestämde sig för att ta saken i egna händer. Bageriet som öppnade i april har snabbt blivit populärt.
– När de äldre kommer in här säger de: ”det känns precis som om jag är i Syrien”. Vi får också beställningar från Enköping, Stockholm, Malmö. Vi skulle behöva ett större bageri, säger Aws Albitar samtidigt som han visar bageriet där Hamdi Badawi kavlar den tunna degen för hand.
Efter att ha införskaffat flera olika sorters baklava beger vi oss till Kulturpunkten som invigdes i februari. Här finns bland annat en hörsal, utställningslokal med scen och kafé. Redan nu har man hunnit ha tre utställningar och det planeras också för en hip hop-festival och en biograf i den redan anpassade hörsalen.
– Vi försöker få till något slags samarbete med Fyrisbiografen. Det behövs film här. Det vore underbart om man kunde visa exempelvis persisk film, spela persisk musik och ha mat som passar till, säger Ellen Ferngren, kultursamordnare på Uppsala fastighets AB.
Med olika kultur- och matevenemang försöker man locka folk till centret. Och det tycks gå bra. Enligt en pågående enkätundersökning som genomförs av den Gottsundabaserade ateljéföreningen Konstjord, har 90 procent av besökarna som kommer utifrån svarat att de åker till Gottsunda centrum för kulturutbudet. Det finns också andra bevis på att konst kan tvätta bort den lite negativa stämpeln som stadsdelen har över sig.
– En gång om året har vi utställning. Då kommer kultureliten hit. En besökare sa ”det verkar ju inte alls vara så farligt i Gottsunda”. Det tycker jag visar på hur kulturen kan öppna nya vägar, säger Bodil Gellermark, medlem i Ateljéföreningen Konstjord.
Samma resonemang förs också av ägarna till det relativt nyöppnade Café Ekotrollet som ligger i Kulturpunkten. På fiket serverar de bland annat ekologisk mat, raw food-fika och hälsosamma lunchtallrikar.
– Vi tilltalades av möjligheten att kunna samspela med kulturen och vara en del av något större. Det finns en fördom mot att ett sånt här ställe inte skulle funka här – vi ville bryta mot den, säger Lizah Almgren.
– Många har en stereotyp bild av Gottsunda. Det känns fint om vi lyckas ändra på den, flikar Amanda Berg in.
Ännu är inte centrumets förvandling helt färdig. Här finns ännu ytor som gapar tomma.
– Tanken är att det övre planet ska bli ett hälsoplan med vårdcentral och folktandvård. Vi jobbar också på att få in ett gym och andra aktörer under temat hälsa. Förhandlingar pågår men ingenting är klart än, säger Anna Andersson, centrumansvarig.
Gottsunda är en växande stadsdel. Enligt Anna Andersson beräknas antalet invånare i området öka med 20 000 personer inom de närmsta åren. Hon känner sig hoppfull.
– Nu kan det bara bli bättre! Det känns positivt med hälsoplanet och vi har grejer på gång på nedre planet som jag ännu inte kan avslöja, säger Anna Andersson.