Två Bålstabor hedrade med Hedershornet

Varken pararyttaren Felicia Grimmenhag eller konstnären, musikern och filmaren Lasse Åberg hade hört talas om Hedershornet innan de fick priset.

20 mars 2019 19:30

En av årets höjdpunkter för Leif Lind som driver Gårdsjö älgpark är när han får dela ut Hedershornet, ett pris han instiftade 2012. På tisdagen var det dags igen. En av pristagarna var Lasse Åberg, 78 år och i högsta grad aktiv.

– Jag frimicklar som vanligt med bananbandet, utställningar och museet. Tecknandet är inget man slutar med, säger han.

Han och hustrun Inger Åberg har fått skjuts från Bålsta av spjutkastaren Kim Amb. Han fick Hedershornet förra året och var den som nominerade båda årets pristagare. Lasse Åberg hade inte hört talas om priset tidigare, men däremot älgparken som han är spänd på att få se. En visning av parken ingår.

– Min svärdotter Carina har varit här och sa att det var lattjo.

Årets andra pristagare, Felicia Grimmenhag, är också från Bålsta. Hon är en av Sveriges bästa pararyttare och siktar på OS i Paralympics i Tokyo 2020. Som 17-åring förlorade hon benen i en mopedolycka.

– Jag började tävla efter skadan. Innan var jag ridskoleelev. Jag har haft en snabb utvecklingskurva, säger hon.

Hedershornet var nytt för henne också.

– Jag blev paff. Och att jag får det med Lasse Åberg, vilken ära, säger hon.

Lika förtjust är hon över att det var Kim Amb som nominerade henne.

– Kim har varit Bålstas stjärna liksom.

Leif Lind bjuder på gofika innan alla bänkar sig på kärran bakom traktorn som han kör den korta sträckan till älgarna. Han drar reglerna: inte kliva av vagnen, inte vara rädd, inte klappa stjärten för då kan de sparka.

– Frågor på det? Hjärtligt välkomna. Njut av turen.

Leif Lind sprutar ur sig älgfakta och lockar på älgarna med en hink pellets i handen.

– Kom, kom, kom får ni gottis!

En efter en lunkar de stora djuren ut från skogen. Lasse Åberg blir förtjust över att en av älgarna heter Sigge, som hans treåriga barnbarnsbarn. Felicia Grimmenhag tycker det är roligt att komma så nära.

– Jättehäftigt. Jag vill åka hit fler gånger och klappa älgar, säger hon.

Nästa stopp är tomtemuseet med 2 348 tomtar.

– Har du någon tomtgräns? frågar Lasse Åberg Leif Lind.

Själv samlar han på Disneyprylar som visas i Åbergs museum i Bålsta.

– Vi har en diagnos, säger han i samförstånd.

Till slut avtäcks de tunga älghornen som pristagarna får hålla, men inte behålla. Hornen ska hängas upp på logväggen för allmän beskådan.

Hedershornet

Leif Lind på Gårdsjö älgpark instiftade Hedershornet 2012. Det ges till två personer "som gjort något hedervärt och bra för bygden, andra människor eller världen" och består av diplom, blommor och en middag. Pristagarna nominerar till nästa års pris.

Tidigare pristagare: Kim Amb, Nicklas Lidström, Anders Wall, Loa Falkman, Pär Svärdson, Måns Zelmerlöw, Tina Thörner, Arne Wåhlstedt, Lill-Babs Svensson, Jan Johansen, Tony Rickardsson och Herman Lindqvist.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!