Sverigedemokraterna nekas – avbokas av hembygdsförening

Sverigedemokraterna i Hebys medlemsfest avbokas av Huddunge hembygdsförening. Detta efter interna protester i föreningen. ”Det ställer till det för oss och är inte okej”, säger den lokala SD-ordföranden.

19 augusti 2019 20:00

Lördagen 24 augusti hade Sverigedemokraterna planerat för en medlemsfest på Huddunge hembygdsgård. Under måndagen meddelade dock hembygdsföreningen att de ville avboka partiet.

– För oss känns det bedrövligt. Bara för att man har olika politiska åsikter ska man väl inte nekas att få hyra, säger Mattias Widén, Sverigedemokraterna i Hebys ordförande.

Enligt Mattias Widén ska Huddunge hembygdsförening ha skattefinansierat stöd. Därför reagerar han på att hembygdsföreningen kan neka partiet.

– Det är inte okej att man tar emot skattemedel för att hålla verksamheten öppen för kommunens invånare, men markerar såhär mot oss. Reglerna för skattestödet behöver vi titta närmre på, säger han.

Huddunge hembygdsförenings ordförande, Eva Vikström, beklagar situationen. Det blir ingen medlemsfest för Sverigedemokraterna på lördag men Eva Vikström uppger att styrelsen kommer att fortsätta diskutera hur man ska agera i liknande situationer.

– Vi var oeniga i styrelsen om Sverigedemokraterna skulle få hyra så då fick vi ta beslutet att avboka partiet. Vi har bett om ursäkt och i fortsättningen får vi får fortsätta att diskutera liknande situationer, säger förklarar hon.

Ni tar emot ekonomiskt stöd kan ni då neka ett parti?

– Regeln är att det ska vara demokratiskt och det håller jag med om. Det är ju dock också en demokrati att man rättar sig efter vad majoriteten i styrelsen vill, säger Eva Vikström.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Rydell