Stort steg mot nya musikvideor

Vad krävs för att skapa en musikvideo? Det tar Heby kommuns ungdomar reda på i samband med det pågående lägret. Redan under första dagen togs kamerorna fram och riktades mot fötterna.

8 augusti 2018 20:35

En kilt, mörk kavaj, badring på huvudet och så passande skor såklart. En handfull ungdomar sveper igenom galgar med kläder nere i Folkets hus källare i Heby. Tillsammans har de precis sammanställt en lista med inspelningsplatser och förslag på scener. Under veckan har de fått lära sig att skapa musikvideor och för detta krävs en mängd tagningar och skiftande miljöer.

Delar av videon ska bestå av närbilder på fötter i rörelse så gruppen beger sig ut och riggar kamerorna vid byggnadens tegelvägg.

– Rullar kamerorna? frågar musikartisten Anja Björck som leder gruppen tillsammans med Ellen Karlström.

– Kamerorna rullar! hörs från de utnämnda kameramännen.

Viktor Deys badringsmössa guppar medan han vandrar fram och tillbaka mellan tagningarna.

– Det var min mamma som anmälde mig, så jag kom hit men visste egentligen inte vad det handlade om, säger Viktor Dye. Nu när första dagen närmar sig till slut konstaterar han att det har varit kul ändå. Bredvid honom går hans klasskamrater Saga Lindman Gustafsson och Elise Larsson, samtliga från Östervåla. Båda menar att filmlägret ger variation åt sommarledigheten.

– Det här är riktigt roligt, annars gör man inte inget särskilt under sommaren, säger Saga Lindman Gustafsson. De brukade filma varandra och skapa filmer tillsammans när de var yngre och brinner fortfarande för ämnet.

– Igår när jag skulle sova var jag både exalterad och nervös, säger Saga Lindman Gustafsson. Elise Larsson nickar instämmande och säger sedan:

– Jag med, både på grund av prestationsångest och för uppgiften. Men det har varit jätteroligt.

Passerande bilar saktar in och förarna ser nyfiket ut genom bilrutan. Några yngre barn betraktar ungdomarna på avstånd. Musiken till musikvideon läggs på i efterhand men för känslans skull spelar Anja Björck den på sin mobil. Stegen får lite mer spänst och Anja Björck ger exempel på några enkla danssteg som kan inkluderas i ett av klippen. Hennes kollega Ellen Karlström har tidigare gjort filmer åt Heby kommun och togs med speciellt för detta projekt. Hon konstaterar att ungdomarna redan bemästrar de tekniska delarna.

– Så jag fokuserar på att ge dem tips om olika vinklar hur man kan få mer spänning i filmen. De är verkligen engagerade och har många bra idéer, säger Ellen Karlström.

Lägret avslutas på fredag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Adam Sjöborg