Polis utreds efter skottet vid sågverket

Polisens agerande i Heby förra veckan, då en knivbeväpnad man sköts i benet på Setra Heby sågverk, utreds av särskilda åklagarkammaren.

3 september 2019 15:04

Det har gått drygt en vecka sedan en man i 45-årsåldern sköts i benet av polisen på Setra Heby sågverk. Mannen, som är anställd på sågverket, var beväpnad med kniv och uppträdde hotfullt. Trots att polisen först sköt varningsskott ska mannen inte ha lugnat ned sig.

Anders Jakobsson, åklagare vid särskilda åklagarkammaren, utreder nu om polisen agerade rätt. Myndigheten har i uppdrag att utreda och åtala när det finns misstankar om att anställda inom polisen har begått brott.

– Normalt sett så påbörjar vi en förundersökning när en polis använder sitt skjutvapen, vanligen om tjänstefel. Det innebär inte att någon är misstänkt, utan är en rutin för att kunna utreda vad som hänt, säger Anders Jakobsson.

Hur ser utredningsläget ut?

– Vi väntar fortfarande på tekniska uppgifter och förhoppningsvis ska vi även kunna höra personen som blivit skjuten. Det har inte varit möjligt ännu av medicinska skäl.

Vet du om polisen som använde sitt vapen är tagen ur tjänst?

– Det tror jag inte. Det finns ingen anledning till det, säger Anders Jakobsson.

Polisens presstalesperson Daniel Wikdahl är inne på samma linje.

– Det finns ju ingen brottsmisstanke, utan det som ska utredas är användningen av tjänstevapen, säger han.

Mannen som sköts i benet fördes till sjukhus med lindriga skador och greps initialt misstänkt för hot mot tjänsteman. Gripandet hävdes senare under samma dag och mannen frihetsberövades i stället med stöd av lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa