Nu är det slutlånat i Vittinge och Morgongåva

Biblioteksverksamheten i Morgongåva är redan stängd och 21 december är det Vittinges tur. Underlaget är för dåligt. Nu är frågan om lokalbefolkningen vill ta över.

12 december 2018 07:00

Anneli Eklöf har jobbat tre år som biblioteksassistent på utlåningsstationerna i Morgongåva och Vittinge.

– Det känns tråkigt att de läggs ner, men jag fattar varför, säger hon.

Biblioteksverksamheten i Vittinge har hängt på gärsgårn länge. Redan 2011 var den på vippen att läggas ner. Den gången blev den kvar efter protester, dock i mindre lokaler och med sämre öppettider. Men det är inte många som har nyttjat den.

– I snitt har det kommit 2–5 låntagare per gång vi haft öppet. Ibland ingen alls. Det är alldeles för lite. Jag har lagt ner min själ i det här, men det hjälper inte när folk inte kommer, säger Anneli Eklöf.

Vi träffas i det gulliga gula bibliotekshuset intill Vittinge skola. Det har tre små rum med böcker. På kakelugnen sitter barnteckningar. Här har Anneli Eklöf ordnat författarbesök och dragit igång Barnens bokklubb. Hon har fått även ovana barn att läsa böcker.

– Jag har haft ett jättebra samarbete med lärarna. De är så positiva och nappar på idéer, säger hon.

Det märks att hon har gjort avtryck när hon pratar om barnen.

– En flicka sa att hon vill bli bibliotekarie när hon blir stor. En pojke ställde sig i dörröppningen, drog ett djupt andetag, slog ut med armarna och sa: "Äntligen är mitt bibliotek öppet. Det luktar så gott!", berättar hon och skrattar.

En annan pojke gav henne ett hjärta. Det sitter på datorn.

Vilka drabbas hårdast av nedläggningen?

– Skolbarnen. De har en liten skolbiblioteksavdelning här och har haft mycket verksamhet här inne. Men för att driva ett folkbibliotek är underlaget för dåligt, särskilt med tanke på att kommunen behöver spara pengar. Det kostar att köpa in nya böcker och hålla ett visst bestånd, svarar hon.

Hon har försökt starta Bibliotekets vänner för att göra om verksamheten till ideell.

– Det finns på andra orter och fungerar bra. Men engagemanget i bygden har varit dåligt hittills, säger hon.

Redan i april var det tal om att stänga biblioteksverksamheterna i Morgongåva och Vittinge, men först efter att beslutet togs i höstas har lokalbefolkningen reagerat i Vittinge. På deras initiativ blir det nu ett öppet möte med kommunen i utlåningsstationen onsdag 12 december klockan 17.30. Anneli Eklöf hoppas att några ska vara villiga att driva biblioteket vidare på ideell basis.

– Det behöver inte vara kört bara för att kommunen släpper det.

I Morgongåva flyttas servicen med tidningsläsning och publika datorer till ungdomsgården Minken. Även en del böcker flyttas dit, men ska inte gå att låna hem.

– Jag hoppas att de som varit flitiga besökare av våra bibliotek i Morgongåva och Vittinge kan ha överseende med att fortsätta låna böcker i Heby i stället, säger Joakim Lundin, kultur- och fritidschef i Heby kommun.

Sparar en halv miljon kronor

Utlåningsverksamheten i Morgongåva är redan stängd. Vittinge stänger 21/12. Sammanlagt har de haft öppet 14 timmar i veckan. Bibliotekslokalerna tas tillbaka av skolorna efter nyår.

Kommunen sparar 500 000 kronor på nedläggningen. När biblioteksassistent Anneli Eklöf går i pension till sommaren dras hennes tjänst in. Detta är en del i en besparing på 3 miljoner kronor som kultur- och fritidsförvaltningen är ålagd att göra.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander