Nils-Oskar, 9, fick leukemi - nu springer orten för forskningen

När nioåriga Nils-Oskar Hellmer i vintras blev sjuk i leukemi gick Morgongåva samman och stöttade familjen. Nu anordnar hans faster ett lopp för att samla in pengar till Barncancerfonden.

8 september 2019 20:24

Några månader efter att Nils-Oskar Hellmer börjat i andra klass fick han och familjen besked från läkarna. Hans magont var leukemi. Snart påbörjades en lång och tuff behandling. Samtidigt sträcktes hjälpande händer ut. Grannar såg till att det alltid fanns färdiglagade matlådor. Någon skottade uppfarten, någon annan påminde om räkningar som skulle betalas och julpynt som skulle plockas ned. Fortfarande i dag finns frysboxar fulla av matlådor i källare på familjens gata.

– Det har varit en massa familjer här i Morgongåva som hjälpt till och framförallt en av våra grannfamiljer som koordinerat allt. Nisse har varit så pass trött under den här tiden att han inte riktigt haft ork att ta in allt, men han har märkt av att många varit engagerade, säger pappa Kahl Hellmer över telefon.

En av dem som funnits vid familjens sida är Nils-Oskars faster Ida Fagrell. Under det knappa år som gått sedan sjukdomsbeskedet har hon och hennes familj tagit flera initiativ för att samla in pengar till Barncancerfonden. Först gjorde de nyckelringar, senare pärlade de ihop "Heja Nisse"-armband i samma stil som de numera klassiska Fuck cancer-armbanden.

– Direkt när Nisse blev sjuk kände vi att vi ville hjälpa till. Vi gör det här för att vi inte vet vad vi ska göra. Nisse är en finurlig person, väldigt omtänksam. När man frågar hur han mår frågar han alltid hur det är med alla andra, säger Ida Fagrell.

Och nu i september fortsätter insamlingen. Den 22 september är hon med och arrangerar ett så kallat Run of Hope i Morgongåva. Förhoppningen är att få in ytterligare 50 000 kronor till barncancerforskningen.

– Nisses familj älskar att springa och det finns en sån vilja i Morgongåva att bidra. Jag vill göra det här till en rolig grej där alla kan vara med och bland annat Ramsjö runners hjälper till att fixa med praktiska saker.

Nils-Oskars kropp svarade inte på de första fem behandlingarna som sattes in. Under flera månaders tid fick han ligga isolerad och den hårda behandlingen innebar många komplikationer. I början av sommaren genomgick Nils-Oskar en stamcellstransplantation. Den ser ut att vara lyckad.

– Det har varit ett rent och skärt helvete och Nisse har fått kopiösa mängder cytostatika, men det ser jättebra ut i dag. Vi hoppas att så många som möjligt kan komma på loppet i september, säger Kahl Hellmer.

Run of Hope

Arrangeras den 22 september vid elljusspåret i Morgongåva.

Den som springer får själv välja om loppet ska vara 300 meter, 1 200 meter, 2 500 meter eller en mil långt.

Andra Run of Hope arrangeras på flera håll i landet samma helg.

Alla intäkter går till Barncancerfonden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn