Naturvårdsverket har nu skickat in sin ansökan till regeringen rörande årets bekämpning av stickmyggan. I den framgår det att Naturvårdsverket vill undanta två nya områden i nedre Dalälven från bekämpning med det biologiska bekämpningsmedlet VectoBac G. Det har skapat starka reaktioner.
– Naturvårdsverket har sagt nej till tre områden i flera år och nu vill de undanta två områden till, säger Ingrid Bergman, ordförande i Föreningen för myggbekämpning och bosatt i Österfärnebo. Hon menar att Naturvårdsverket inte lyssnar på lokalbefolkningen eller ser till deras situation.
Områdena kring nedre Dalälven har under lång tid haft återkommande stora problem med stickmyggan som frodas i översvämningsområden. Under år med kraftig nederbörd har den aggressiva myggarten förökat sig explosionsartat och gjort området näst intill obeboeligt.
Tomas Pettersson är handläggare på Naturvårdsverket. Han håller inte med om att Naturvårdsverket inte lyssnar på lokalbefolkningen.– Vi är väl medvetna om problematiken myggen medför och anser att det inte finns några alternativ just nu än att använda sig av VectoBac, säger Tomas Pettersson och påpekar att minskningen motsvarar 0,2 procent av bekämpningsarealen.– Så man kan också vända på det och säga att vi har hemställt om tillåtelse att få använda bekämpningsmedlet på över 90 procent av marken.
Anledningen till att Naturvårdsverket vill stoppa bekämpningen i två områden är för att forskningen rörande eventuella konsekvenser på ekosystemet av ett långvarigt användande av VectoBac G anses bristfällig. Stora delar av den berörda marken ligger även inom natura 2000-områden som har speciella skydd samt inom Färnebofjärdens nationalpark.– Det finns inga garantier för att ett långvarigt användande av bekämpningsmedlet inte kan få några negativa konsekvenser, därför vill vi tillämpa en försiktighetsprincip här. Dessutom har regeringen uttryckligen sagt att användandet av bekämpningsmedlet ska minska.
Förra årets torka gjorde att myggpopulationen var låg och ingen besprutning var nödvändig. Att samma scenario skulle återupprepas i år anser Tomas Pettersson är liten med tanke på den stora mängden snö i Dalarna.
Finns det en möjlighet att ändra ett beslut om behovet av att öka besprutningen uppstår? – Det gör det. Och man ska komma ihåg att det här ett förslag som vi har lämnat till regeringen, vi har inte fattat något beslut än. Men vi tror och hoppas att eftersom vi nu önskar få möjligheten att bekämpa majoriteten av den ansökta arealen att tillvaron ska bli uthärdlig för lokalbefolkningen.
Björn-Owe Björk är regionrådskandidat för Region Uppsala. Han är inte imponerad över Naturvårdsverkets målsättning att göra tillvaron för invånarna kring nedre Dalälven uthärdlig.- En uthärdlig livssituation är knappast förenligt med Region Uppsala utvecklingsstrategi om ett gott liv.
Känner du att Naturvårdsverket, i och med sitt beslut, är för försiktiga med användandet av VectoBac G? – Det tycker jag. Mängden stickmygg i området når ofta extrema nivåer vilket vi måste komma till rätta med långsiktigt, säger Björn-Owe Björk. Han yrkar för en långsiktigt statlig finansiering av myggbekämpningen.
– Sen måste man även fortsätta jobba med alternativa metoder. Men här och nu finns det inget alternativ än att fortsätta att bespruta området för att människor som lever där ska kunna ha ett gott liv året om.