Krisläge i kommunens budget

Stora kostnader för nyanlända och kraftigt minskat statligt stöd har orsakat kaos i Hebys budget.

Marie Wilén (C).

Marie Wilén (C).

Foto:

Heby2018-09-27 21:02

Prognosen för Heby kommuns budget såg mörk ut redan i våras. I samband med att halvårsrapporten presenterades sista augusti kunde man konstatera att kommunens underskott har fortsatt att växa under året. Därför införs nu ett stopp för anställningar, inköp och konsulter inom kommunen. Beslutet gäller tillsvidare och varje undantag ska stämmas av med överordnad chef.

– Vi kan konstatera att det ser sämre ut än vad vi tidigare trott, trots våra vidtagna åtgärder. För att bromsa upp den negativa utvecklingen tog vi detta beslut i samband med kommunstyrelsens sammanträde i tisdags, säger Marie Wilén (C), kommunstyrelsens ordförande.

Enligt prognosen från sista april saknades 38 miljoner jämfört med vad man hade budgeterat för. Den siffran har nu stigit till 47 miljoner, meddelar Marie Wilén.

Störst underskott går att finna inom utbildningsnämnden där "Centrum för livslångt lärande", CLL, ingår. CLL ansvarar bland annat för språkintroduktion och svenska för invandrare. För att klara av ett större antal flyktingar anställdes fler lärare och nya lokaler övertogs. Samtidigt motsvarade inte det statliga stödet Heby kommuns förväntningar.

I och med att staten begränsande invandringen sjönk även CLL:s elevantal. Av den anledningen har man nu sett till att kraftigt reducera antalet lärare inom CLL, men även inom den ordinarie skolverksamheten. Totalt har 14,5 tjänster tagits bort, varav hälften från CLL.

– Trots dessa åtgärder så kan vi nu konstatera att underskottet ökar, säger Marie Wilén.

Hon påpekar att kommunen har uppfyllt sitt ansvar att ta emot nyanlända, men att de inte har lyckats minska verksamheten i samma takt som det statliga bidraget kopplat till flyktingmottagandet krympte. Det har lämnat ett kraftigt avtryck i budgeten.

Tomas Bergström (L), ordförande i utbildningsnämnden, är inne på samma spår.

– Det är framförallt intäkterna från dessa statliga bidrag som har minskat rejält och inte så att nämndens utgifter har ökat. Detta skapar en jätteutmaning för oss. De åtgärder kommunen tar får inte resultera i att man belastar personalen och får dyra sjukskrivningar i stället. Vi måste vända på varje krona, men inte bli dumdristiga, säger han.

Tomas Bergström menar att årets kraftiga underskott för utbildningsnämnden även kan förklaras av att flera statsbidrag inte tilldelades Heby kommun förra året. Detta registrerades först i år.

– Med andra ord så skulle underskottet ha varit större 2017. Det är inte så att ekonomin skenar i år, utan mera att stadsbidragen har hamnat på denna sida av årsskiftet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!