Kontrovers kring SD i hembygdsförening

Ett SD-evenemang vid Huddunge hembygdsgård har skapat en konflikt inom hembygdsföreningen. "Vi hyr inte ut till några utomstående" säger en styrelsemedlem.

20 augusti 2019 13:00

Sverigedemokraterna hade bokat hembygdsgården i Huddunge för en medlemsfest. Efter att flera av styrelsens medlemmar reagerat meddelade hembygdsföreningens ordförande, Eva Vikström, SD att föreningen ville stryka bokningen och betala tillbaka hyran.

I styrelsen finns två olika hållningar i frågan.

– Vi hyr inte ut till några andra än våra medlemmar. Inga politiska partier har fått hyra. Uthyrningar ska dessutom ske genom ett styrelsebeslut, och i det här fallet var det aldrig uppe i styrelsen, säger en person i styrelsen.

Den hållningen får stöd av fler i styrelsen:

– Vårt primära syfte är att sprida information om hembygden. Min uppfattning är att vi inte hyr ut till någon som inte har anknytning till bygden.

Men det finns också de som stöder ordförandens beslut.

– Om de vill hyra och ha lite trevligt tycker jag det är ok. Huddunge är en del av Heby kommun. Så jag tycker SD i Heby är en del av bygden, säger hen.

Eva Vikström, ordförande, säger att hon kommer att kalla till ett möte där styrelsen kan diskutera uthyrningsprinciperna så att samma situation inte ska uppstå igen.

– Det är bra om det kan bli en diskussion om det här, säger Eva Vikström.

Sverigedemokraterna är besvikna. "Vi vill ju stötta hembygdsföreningarna och det var ju delvis därför vi ville vara på Huddunge hembygdsgård. Det är dock inte okej om man tar emot skattemedel, men markerar såhär mot oss", skriver SD:s ordförande i Heby, Mattias Widén, i ett pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Heimer