Här går den biologiska gränsen till Norrland

Anders och Lisa Appelgren från Malmö hade aldrig varit nära ”bävergnag” förrän de kom till Färnebofjärdens nationalpark.

Älvängarna göds av vårens översvämningar. När vattnet drar sig undan exploderar älvängarna av älggräs, videört, fackelblomster och många gräs- och starrarter. Grodor trivs också här.

Älvängarna göds av vårens översvämningar. När vattnet drar sig undan exploderar älvängarna av älggräs, videört, fackelblomster och många gräs- och starrarter. Grodor trivs också här.

Foto: Tina Lövrander

Heby2019-07-26 18:00

Den biologiska norrlandsgränsen går vid Färnebofjärdens nationalpark. Här samsas nordsvensk och sydsvensk natur.

– Det finns både slaguggla och ekar och alla Sveriges hackspettar trivs här, säger Jenny Olsson, naturumvärd och parkguide.

Förra onsdagen dök 25 personer upp, men denna dag kommer bara paret Appelgren från Malmö. De var i Gysinge och såg en lapp om guidningen bara 20 minuter innan, hoppade in i husbilen och hann precis.

Bland det första vi stöter på är en fälld asp med gnagmärken från en bäver. Jenny Olsson har en pärm med bilder och bläddrar fram en bäver, en mink och en utter.

– Om ni ser en flytande kokosnöt i vattnet är det säkerligen en bäver, säger hon och fortsätter:

– Uttern kan sova i bäverns hydda på vintern och hjälpa till att hålla värmen.

Nedre Dalälven bildar en flikig fjärd här, full av små öar och med återkommande översvämningar. Det har skapat en särpräglad natur. Många småbiotoper har bildats, till exempel sumpskogar och älvängar.

– Dessutom rinner fjärden norrut. Det är väldigt unikt, säger Jenny Olsson.

Hon gör oss uppmärksamma på ett stort hål från en spillkråka, Sveriges största hackspett, högt uppe i en asp. När hackspettar överger sina bon flyttar andra djur in.

– Det skulle vara bostadsbrist om inte hackspettarna hjälpte alla andra, säger Jenny Olsson.

Med sin mjuka bark är aspen viktig för insekter, skalbaggar och hackspettar. De många ekarna rymmer också en biologisk mångfald, 1 500 arter är beroende av dem. Vi kommer till ek som är så tjock att det går åt tre vuxna personer för att omfamna den.

I nationalparken finns både fiskgjusar och havsörnar. Jenny Olsson rullar upp ett 2,5 meter långt snöre för att visa hur långt det kan vara mellan vingspetsarna på en havshörn. Sedan får Lisa Appelgren klämma på en mjukisfågel som låter som en fiskgjuse.

Det skånska paret är intresserade och pratglada.

– Vi brukar stanna och göra naturutflykter. Vi vill göra mer än bara städer, de är likadana överallt, med samma butiker, säger Anders Appelgren.

– Vi har varit överallt i världen, så för tre år sedan ville vi se mer av Sverige och köpte en husbil, berättar Lisa Appelgren.

En schweizisk familj med två barn går på egen hand. Barnen leker nere vid vattnet.

– Nice, säger mamman.

– Lots of mosquitos, säger pappan.

Färnebofjärdens nationalpark

Nationalparken bildades 1998.

Den omfattar 10 100 hektar, varav 4 100 hektar är vatten.

Staten äger marken genom Naturvårdsverket.

Naturvårdsförvaltare är länsstyrelsen i Gävleborgs län.

De återkommande översvämningarna i Nedre Dalälven har skapat speciella miljöer med ett rikt växt- och djurliv.

Onsdagar och fredagar i juli ges guidningar. Tider står på hemsidan www.sverigesnationalparker.se. På heby.se finns en kortfattad text om nationalparken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om