Han springer 42 maratonlopp

Olle Svalander är i färd med att springa 176 mil för att samla in pengar till flyktingar. Just nu går hans färd genom vårt län.

17 augusti 2017 10:47

1 augusti gav sig Olle Svalander i väg från Timrå, med löparskor på fötterna och med en ryggsäck på ryggen - med målet den egna hemstaden Trelleborg, 176 mil söderut. I dagarna går färden genom vårt län via Östervåla, Björklinge och Uppsala och vidare mot Stockholm.

– Hittills har äventyret innehållit både riktigt kämpiga - och riktigt härliga, stunder, ungefär som löparlivet är mest, säger Olle Svalander medan han tar en fika vid Fribbans Närbutik i Östervåla efter 47 mils löpning – vilket motsvarar drygt elva maratonlopp.

För löpentusiasten Olle Svalander väcktes tankarna på att genomföra en insamling med hjälp av den egna hobbyn för två år sedan i samband med att han sprang en 40 mil lång pilgrimsled i Italien.

– I den vevan pågick flyktingströmmen för fullt genom Europa och medan jag själv njöt av min pilgrimslöpning slogs jag av vilka kval de människor som flydde från krig och nöd måste känna. Jag upplevde att jag ville göra något för dessa människor, berättar 47-åringen.

I fjol råkade han på en person som visade sig ha kontakter med ett flyktingläger i Algeriet för flyende människor från Västsahara. De människorna skulle han stötta, bestämde han.

– Jag funderade först på att springa genom hela Sverige, men landade till slut i att försöka klara av halva sträckan – och samtidigt göra en insamling, berättar han.

Genom ett upprop på Facebook i början av året fick han ihop ett antal hem som var villiga att ta emot honom som nattgäst utefter sträckan Timrå-Trelleborg. Genom den egna Facebooksidan "Hitta hem" har gästfria människor sedan dess fortsatt att erbjuda nattplatser.

– För varje hem som upplåter en sovplats åt mig lägger jag 100 kronor till insamlingen, dessutom skänker generösa människor pengar. I dagsläget har jag fått ihop 23000 kronor, informerar Olle Svalander.

Att springa långt gör ont, har han lärt sig. Ändå har han aldrig ångrat att han gav sig iväg. Höjdpunkter hittills är bland annat möten med uppmuntrande människor och många naturupplevelser.

- Jag har suttit ned och pratat med fantastiska människor med en kopp kaffe handen, och ett dopp i Ljusnan efter en lång löpdag kändes nästan magiskt, förklarar han.

Efter en god natts sömn hos familjen Söderberg i Mångsbo i Östervåla ställde Olle Svalander på torsdagsmorgonen kosan mot Björklinge.

– Just nu saknar jag faktiskt sängplats någonstans mellan Uppsala och Vallentuna, men det löser sig nog, säger Olle Svalander som inte vet hur lång tid resan till Trelleborg tar.

– Ska jag hinna hem till min egen födelsedag 25 september måste jag höja tempot, säger han med ett leende.

Fotnot: På Facebooksidan "Hitta hem" går det att följa Olle Svalanders fortsatta öden och äventyr.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!