Gysingelänken går i graven

På fredagen kör Gysingelänken, bussförbindelsen som binder ihop Östervåla med Gysinge och Österfärnebo, sin sista tur. Gävleborgs landsting har beslutat att inte ekonomiskt stödja busslinjen som trafikerat sträckan de senaste fyra åren.

29 april 2009 16:30
De som hade hoppats på en fortsättning för bussförbindelsen Gysingelänken är rejält besvikna i dag. Gävleborgs landstingsfullmäktiges beslut att inte ekonomiskt stödja busslinjen betyder spiken i kistan för fortsatt trafik.
- Mellan Uppsala och Östervåla går det 39 dubbelturer varje vardag, vi strider för att bevara två enkelturer per dag och nu får vi inte ens behålla dem. Vi skulle snarare behöva en utvidgning av den här busslinjen som är viktig både för befolkningsutveckling, turistnäring och för Österfärnebo folkhögskola, säger Maud Norell som tillsammans med Lars Igeland är ordförande i Österfärnebo utvecklingsgrupp som under flera år stridit för Gysingelänkens överlevnad.

Landstingsrådet Alf Norberg (V), ordförande i nämnden för tillväxt- och regional utveckling som handlagt frågan, har i ett tidigare uttalande hävdat att den länsöverskridande länstrafiken är en fråga för Rikstrafiken som i sin tur säger att sträckan är för kort för att komma i fråga för bidrag.
- Jag tycker att det är ansvarslöst att beslutsfattarna lägger över ansvaret på varandra för finansieringen. Beslutet känns som en smäll i ansiktet på både pendlare och oss som arbetar för en gynnsam utveckling här i bygden, säger Lars Igeland
Senaste året har trafiken på Gysingelänken upprätthållits av ett kooperativ bestående av Österfärnebo utvecklingsgrupp, intresseföreningen Gysinge Gille och Färnebo folkhögskola. Bland annat med hjälp av bidrag från enskilda politiska partier, föreningar och kyrkor.
- Det har varit en nödlösning i väntan på pengar från landstinget men det hade vi inget för, säger Lars Igeland uppgivet.

En som sedan i höstas dagligen använt sig av bussförbindelsen är Uppsalabon Carmen Blanco, lärare på Österfärnebo folkhögskola.
- Både jag och många elever på skolan är mer eller mindre chockade. Själv vet jag inte hur jag ska ta mig till jobbet på måndag, jag har varken bil eller körkort, säger Carmen Blanco som har många oklippta resor kvar på sitt busskort.
- Både jag och eleverna på skolan hade nog trott på politikerna i det här fallet men nu är vi alla väldigt besvikna, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Eriksson