Fortfarande oklart hur hästarna dog

De två hästar som legat döda i en hage i södra Heby sedan förra veckan kommer att tas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Anledningen är att polisen inte har kunnat fastställa dödsorsak på plats.

5 september 2019 17:37

I onsdags skrev tidningen om att två hästkadaver legat kvar i en hage i Heby i nästan en vecka. Under onsdagen var det fortfarande osäkert huruvida det är Heby kommun eller polisen som har ansvar för att frakta bort hästarna, i och med att hästägaren inte har gjort det. Men efter att polisen försökt fastställa dödsorsak på plats utan framgång kommer man nu se till att hästarna tas till SVA för undersökning.

– Vi har haft en patrull på plats igen nu under torsdagseftermiddagen och ägaren säger att hon har avlivat hästarna genom skjutning. Men på grund av förruttnelse går det inte säkert att säga att det är så det har gått till och därför tar vi hästarna i beslag, säger Mattias Hillerstig, förundersökningsledare hos polisen i Norduppland.

Hästägaren har sedan tidigare fått djurförbud av länsstyrelsen i Uppsala län, vilket hon uppgett som skäl för att hon avlivat hästarna. På grund av osäkerhet kring hur avlivandet har skett har dock polisen upprättat en anmälan om djurplågeri.

– Att avliva en häst genom att skjuta den får man göra. Har hon skjutit hästarna är det bara att hästarna inte blivit nedgrävda som har hanterats fel, säger Mattias Hillerstig.

Varför har inte det gjorts?

– Ägaren har sagt att den som skulle hjälpa henne att frakta bort hästarna fick problem med traktorn.

När kommer hästarna att tas till SVA?

– Det kan jag inte svara på i nuläget, men förhoppningsvis i veckan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ebba Örn

Ämnen du kan följa