Förändrad livsstil gav oväntade effekter

Man kan vilja gå upp eller ner i vikt, bli starkare eller bara må bättre. I Heby har de som vill förändra sin livsstil chansen att göra det i grupp.

10 augusti 2019 13:00

Mellan tio och femton personer får plats i kommunens livsstilsgrupp och det har redan kommit in mer än tjugo ansökningar till hösten. Alla som söker blir intervjuade.

– Vi utgår ifrån hur vi klickar, vilka mål och förutsättningar personen har, hur den passar in i gruppen och om den uppfyller kraven, säger Sandra Olsson Algeskär.

Hon är massageterapeut, kostrådgivare och personlig tränare på Heby Arena, en kommunal sportanläggning med simhall i Heby. Det var hon som kom på idén med livsstilsgrupper. Höstens grupp blir den sjätte.

Vad är det för krav ni ställer?

– Man ska kunna gå på minst tre ledarledda pass i veckan, vara delaktig och göra allt som krävs för att nå sitt mål, svarar hon.

Deltagarna kan fortsätta i upp till ett år. Om de vill kan de sedan slussas vidare till olika föreningar i Heby, bland annat Korpen eller Hälsa idag.

Vad skulle du säga är viktigast för att må bättre?

– En kombination av mat och träning. Det gäller att hitta glädjen i att röra på sig och vad som funkar i vardagen, svarar Sandra Olsson Algeskär.

Ledarna har gjort uppföljningar på de tidigare fem grupperna. Det mest mätbara resultatet var att 64 personer hade gått ner sammanlagt 250 kilo. Deltagarna uppgav att de fått mer vardagsork, bättre humör och att de sov bättre. Livsstilsförändringarna fick också en annan, oväntad effekt.

– Många hade kunnat sluta med mediciner, bland annat några med diabetes typ 2, berättar Sandra Olsson Algeskär.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Tina Lövrander