Flera tusen såg karnevalståget

Trots regnmoln hade över 2 000 personer tagit sig till torget i Heby för att se det traditionella karnevalståget. Under helgen har Hebyborna fått uppleva fest och musik för både stora och små.

17 augusti 2019 21:55

Vid Tegelvallen har Sandviken AIK och Heby AIF division 3 precis avslutat en match med resultatet 2-2. Mörka moln har tornat upp sig på himlen och längre bort hörs åskan mullra. Jennie Fasth jobbar på Heby AIF och är en av arrangörerna till karnevalshelgen.

– Mest aktiviteter var det igår, idag är det karnevalståget som drar folk och vi tror att det kommer komma runt 2 500 personer, säger Jennie Fasth.

Hebykarnevalen började på fredagen klockan 17 med Davids Tivoli och en utställning av Heby-bilder i Floristens gamla lokal. Därefter fortsatte dagen ha ett kontinuerligt fokus på barnaktiviteter som trollkarlen Didric Johannesson, 12 år, konsert med Allgot och Villgott och dansuppvisning av lokala dansgruppen Dancing for life.

– Under planeringen har vi försökt hitta en balans mellan fredag och lördag. Fredagen är lite mer barnfokuserad, och idag är det karnevalståget för både barn och vuxna, säger Jennie Fasth.

Efter att fotbollsmatchen tagit slut blir Tegelvallens parkering tom, men klockan hinner knappt bli kvart över tre innan högljudda tutor och partymusik dånar från vägen till fotbollsplanen. Nu rullar de första ekipagen in.

– Temat är alltid någon händelse från Heby och förr var ekipagen ofta politiska, så är det inte riktigt nu längre, nu gör man istället narr av olika händelser som skett under året, säger Jennie Fasth.

Ekipagen som rullar in har blandade teman. Allt från Lejonkungen, till mördarmyggor från Ryssland. Några som fått en känga i år är UL och Heby kommuns parkansvarig för rondellen vid väg 72 och väg 55. Strax efter klockan 16.00 började karnevalståget röra sig ut från Tegelvallens parkeringsplats mot torget. Vid korsningen Västergatan och Storängsgatan står Magnus Eriksson och Jonas Skog.

– Det här är en tradition, jag har några bekanta med som går i ett ekipage men det är ju så hemligt så jag vet inte vad de har klätt ut sig till, säger Magnus Eriksson.

– Vi var här igår med, Hebykarnevalen är ju varje år och det skulle kännas konstigt om den försvann, säger Jonas Skog.

Längs med gatorna har flera tusen samlats för att se på karnevalståget. En av alla besökare som står och tittar längs Storgatan är Anny Högerberg, nio år. Hon har åkt hit med sin mamma från Sala.

– Jag tycker att karnevalståget är bra men lite konstigt, säger Anny Högerberg.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Elvira Pihl