Westmannaturism krävs på stort skadestånd

Stiftelsen Westmannaturism krävs på drygt 600 000 kronor i skadestånd av Gräv & Skog i Tärna AB.

Heby2006-02-22 00:00
Den upphandling av skötseln av Ängsö naturreservat som stiftelsen avbröt i mars förra året hävdar företaget bröt mot lagen om offentlig upphandling (LOU).
Även Heby kommun överväger att formellt kräva Westmannaturism på 4,7 miljoner kronor i återbetalning för förvärvet av Östa- och Ingbo naturreservat väster om Tärnsjö.
För skötseln av Ängsöreservatet hade Westmannaturism tre anbud att välja på och valde det från Lastbilscentralen (LBC) som var billigast. Gräv & Skog överklagade och länsrätten gav företaget rätt. LBC uppfyllde inte de krav på tidigare erfarenhet som Westmannaturism ställt upp.

Ny utvärdering
Stiftelsen gjorde då en ny utvärdering men ansåg att de båda återstående anbuden var för dyra och avbröt därför upphandlingen.
I stället anställde Westmannaturism personal för att utföra skötseln av Ängsö i egen regi.
Enligt Gräv & Skog strider det mot LOU och ärendet ligger nu hos tingsrätten. Gräv och Skog kräver stiftelsen på 657 357 kronor för uteblivna intäkter, upprättande av anbud, samt överklagandet till tingsrätten, skriver Vestmanlands Läns Tidning.
Företagets skadeståndsyrkande för brott mot LOU tillbakavisas av Stiftelsen Westmannaturism juridiska ombud som anser ingen kan tvinga en stiftelse att göra ett köp som den inte anser sig ha råd med.
När stiftelsen begärde in anbud på Östa- och Ingboreservaten valde men det högsta trots att det anbudet inte i första hand värnade om reservatsidén utan såg till möjligheterna att avverka skog i området.
Kommunen åberopade sin förköpsrätt men tvingades betala samma pris som anbudsvinnaren - 14,7 miljoner kronor i stället för de tio man ursprungligen bjöd.

Kräver mellanskillnaden
Nu undersöker kommunen möjligheten att kräva mellanskillnaden tillbaka.
Westmannaturism har nu tagit tillbaka sitt gamla namn - Stiftelsen för naturskydd och friluftsliv i Västmanlands län - som stämmer bättre överens med stadgarna.
I 23 år agerade stiftelsen i strid med sitt uppdrag och kom med tiden att alltmer ägna sig åt tursim och marknadsföring, något som stiftelseurkunden och stadgarna inte tillät.
Upptäckten gjordes när styrelsen kontrollerade stadgarna med anledning av att nybildade föreningen Västmanlands kommuner och landsting (VKL) skulle ta över turism- och marknadsföring för länet vid kommande årsskifte.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om