Uppgifter inifrån: "Flera ungdomar känner sig otrygga"

Örfil, slag mot bakhuvudet och drag i håret. Flera ungdomar på ett HVB-hem vittnar om att de blivit utsatta för fysiska övergrepp av anställda. Nu har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, slagit ned på boendet.

Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage.

Foto: Foto: Stina Stjernkvist/TT

Heby2023-04-28 16:30

Det var vid ett oanmält besök i maj 2022 som Ivo intervjuade fem inskrivna ungdomar på HVB-hemmet Bellagården i Heby.

I utredningen framgår det bland annat att en ungdom tilldelats örfilar och slag mot bakhuvudet av en medarbetare på boendet. Två andra på boendet har berättat att samma medarbetare dragit dem i håret och skrikit på dem.

Flera av de boende berättar även att de inte upplever att personalen är bra på att ingripa när bråkiga situationer uppstår mellan ungdomarna på boendet. I utredningen står det bland annat:

"Flera ungdomar har berättat om att de känner sig otrygga på boendet med anledning av bland annat hot, våld och kränkningar från personalen."

Boendet, som ägs av Humana assistans AB, har en målgrupp som är flickor, transsexuella och icke-binära ungdomar mellan 15–19 år.

Mats Hagberg är regionchef för Humana i Uppland. Han vill inte uttala sig om enskild personal eller om de boende.

– Vi har naturligtvis vidtagit åtgärder. Om vi misstänker att någon har utsatts för våld, kränkningar eller hot ser vi snabbt till att utreda detta, och kontaktar polisen om det finns misstanke om brott, säger han.

Personalen och ledningen i sin tur har uttryckt förvåning över ungdomarnas uppgifter och uppgett att flera av uppgifter inte stämmer.

undefined
Mats Hagberg är regionchef på Humanaför BoU (barn och unga) i region Uppland.

Det här är ju en rätt specifik målgrupp. Hur säkerställer ni att personal har rätt utbildning och kunskaper för att ta hand om en sådan grupp?

– Vi har ett tillstånd att förhålla oss till, och utifrån det säkerställer vi att rätt kompetens finns att tillgå för våra placerade ungdomar. Det arbetar även olika yrkesgrupper inom verksamheten som har tydliga krav beroende på utbildning vid anställning av ny personal.

Ytterligare en punkt i utredningen där Ivo anser att verksamheten brister är ungdomarnas tillgång till sjukvård och viss personals hantering av läkemedel.

Två ungdomar uppger att de sällan får hjälp av personalen när de säger sig vara i behov av sjukvård. En person berättade att hen hade njurbäckeninflammation. Efter att ha fått behandling ska personalen enligt uppgifter ha kallat hen för hypokondriker.

Det framgår även att flera vikarier inte har behörighet att hantera eller ge medicin. Detta har inneburit att vissa ungdomar inte har fått smärtstillande eller ångestdämpande när de behöver det. Enligt uppgifter i utredningen har personalen informerats om att inte förminska ungdomarnas behov av sjukvård eller medicin.

Ungdomar upplever det även som kränkande när personalen i vissa fall sagt åt dem att de är olämpligt klädda. Personalen däremot talar om "kläder efter väder". Syftet med detta är enligt personalen för att skydda ungdomarna och att det aldrig är deras fel ifall de utsätts för kränkningar eller övergrepp.

– Många som är placerade på Bellagården har ett självdestruktivt beteende och därför är det viktigt att personalen stöttar ungdomarna när det rör sig om känsliga frågor så som personlig hygien, olämpliga val av kläder eller avsaknad av kläder i vissa miljöer. Vi uppmuntrar alltid till kläder efter väder, att man är hel och ren, att man följer de klädkoder och regler som finns i samhället, säger Mats Hagberg.

Ivo har begärt att företaget går igenom kritiken. Företaget har i sin tur svarat Ivo som nu ska besluta om man ska göra fortsatta utredningar eller inte.                                             

HVB

Hem för vård eller boende, HVB, är en verksamhet som bedriver behandling eller är inriktad på omvårdnad, stöd eller fostran.

Verksamheten bedrivs enligt 7 kap. 1 § 1 socialtjänstlagen (SoL).

Ett HVB kan rikta sig till barn, unga, vuxna eller familjer med någon form av behov inom socialtjänstens ansvarsområde, exempelvis missbruks- eller beroendeproblematik. 

Målgruppen kan också vara ensamkommande barn som söker asyl eller som fått permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Källa: ivo.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!