Vittinge dansbana får nytt golv
Dansbanan i Vittinge Folkets park har tjänat ut och som bäst pågår nu arbetet att förse den med nytt friskt golvvirke.
Kjell Sjögland och Kurt Eriksson i arbete med golvet.
Foto: Pelle Johansson
Man saknade pengar till att rusta banan, byggnadsmaterial är inte billigt. Styrelsen utsåg några personer att knacka dörr i samhället och försöka samla in medel.
- Folk har varit så generösa, säger Birgitta Eriksson i styrelsen.
En tegelbruksarbetare till exempel bidrog med tio tusen kronor!
Till denna dansbana har många personliga, angenäma minnen.
Dess berömmelse beror också på Bror Hjorth som målat den i feststämning, Owe Thörnqvists schlagertext, och kanske också på Per Albin Hansson, som år 1946 höll förstamajtal på den stora stenen vid dansbanan.
Utanför staketet står tallskogen tät. Parken ligger en bit in i skogen från riksvägen mellan Uppsala och Sala.
Trion Kjell Sjögland, Kurt Eriksson och Hans Cederwall, har brutit upp dansgolvet. 1,5-tumsbrädorna är bara delvis ruttna, det friska virket skall bli blomlådor.
- Vissa av bjälkarna är i så bra kondition att vi kan behålla dem, säger Hans Cederwall.
Kjell Sjögland berättar att dansbanan i Brunnsätra flyttades hit på våren 1936. År 1949 byggdes den ut till sin nuvarande storlek. På den tiden fanns det centimeterbreda springor i dansgolvet. Men när det blev modernt med högklackat blev det problem. Tjejerna bröt av klackarna i springorna mellan brädorna och golvet fick läggas om så det slöt tätt.
- Man kan säga att det hållit bra, exponerad för väder och vind som den varit. Tryckimpregnering fanns inte då, säger Kurt Eriksson som kapar det rötlagda träet med motorsåg.
För bara några år sedan byggdes scenen ut med två flyglar för de moderna orkestrarnas stora högtalare. Kanske blir det nu också tak över dansbanan, det beror på hur mycket pengar man kan få ihop. Tiggarstråten kommer att fortsätta i vinter.
Mycket har gjorts i parken på senare år. Hans Cederwall säger att renoveringarnas glanstid var förra lågkonjunkturens så kallade ALU-arbeten. Då gicks byggnaderna över, till exempel längan med skylta som "Pilkastning", "Tombola", "Lotteri" "Varm korv" och "Dansbilj. 25 öre".
Det andas kult och nostalgi. Fast anläggningen är inte det minsta k-märkt och tur är väl det, säger Kurt Eriksson, då skulle vi inte kunna dona så fritt som nu.
Byalagets ideella hantverkare är särskilt stolta över renoveringen av den tidigare uteserveringen. Nu finns där ett modern kök och sittplatser vid bord i serveringen för 112 personer.
Så i vår skall det bli ruljans och dans bland tallarna igen. "Silas", ortens egen orkester, skall få inviga banan, enligt Kjell Sjögland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!