Vitryggiga hackspettar släpptes ut vid Färnebofjärden

Sju vitryggiga hackspettar har släppts ut i Färnebofjärdens nationalpark. Det är första gången som ett försök görs att etablera de utrotningshotade fåglarna i området.- Än så länge är det i liten skala. För att en population ska etableras krävs envetet arbete under lång tid och i stor skala, säger Christer Larsson på Nordens ark.

Foto: Scanpix

Heby2007-09-04 18:52
Fyra av fåglarna är uppfödda i bur på Nordens ark i Bohuslän, där avelsarbetet med syfte att rädda arten pågått sedan 1994. De andra kommer från Norge, som har en stabil population av vitryggig hackspett.

Situationen för den vitryggiga hackspetten har länge varit kritisk i Sverige. Fåglarna, som trivs i gammal lövskog och lever av larver av vedlevande insekter, har försvunnit i takt med att skogen avverkats och skogsdriften rationaliserats. Sedan några år tillbaka pågår ett åtgärdsprogram med syfte att rädda arten från utrotning. I det ingår att anpassa skogsområden efter hackspettens behov samt avla fram och plantera ut nya fåglar.
I vilt tillstånd finns endast ett häckande par av hackspettsarten i Sverige. Det är ett par som släpptes ut i Värmland för två år sedan. I Färnebofjärdens nationalpark har två fåglar iakttagits sedan tidigare, en i Båtforsområdet i Älvkarleby kommun och den andra i Gysinge. Fåglarna har dock inte funnit varandra. Men i somras fick de alltså sällskap av sju ettåringar som släpptes ut på två olika platser i Färnebofjärdens nationalpark.

Exakt var vill Christer Larsson inte berätta, eftersom de ovanliga fåglarna kan bli störda om alltför många människor söker rätt på dem. Till en början sattes fåglarna i stora burar för att vänja sig vid den nya miljön. Därefter öppnades burarna, men de står fortfarande kvar för att underlätta övergången från fångenskap till frihet.
- Fåglarna matas också regelbundet med insektsfoder och annan föda. Vi kommer att fortsätta mata dem så länge de återvänder till buren, säger Christer Larsson som bedömer att chanserna är relativt goda för fåglarnas fortsätta överlevnad.
- Det är naturligtvis inte alls säkert att alla klarar sig. Risken finns till exempel att några stryker med i vinter eller faller offer för en sparv- eller duvhök. Men än så länge har det gått bra. Alla lever och de har börjat leta föda på egen hand. Färnebofjärden är en miljö som passar arten bra.

Naturskyddsföreningen och Nordens ark, som driver projektet, hoppas nu att fåglarna ska trivas så pass bra att de parar ihop sig och föder nya ungar. Under tiden fortsätter uppfödningen av vitryggiga hackspettar på Nordens ark och fler fåglar kommer sannolikt att placeras ut i Färnebofjärdens nationalpark i framtiden.
- Vi kommer alldeles säkert att placera ut fåglar nästa sommar, säger Christer Larsson.
FAKTA: Vitryggig hackspett

Den vitryggiga hackspetten är rödlistad.
Under 1800- talet och 1900-talets första hälft häckade fågeln i nästan hela Sverige. Under senare delen av 1900-talet minskade populationen kraftigt.
I dag finns endast enstaka par i Dalsland, Värmland och Dalarna. Den vitryggiga hackspetten lever på larver och stannar vid häckningsreviret hela året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om