Vill ha hemlagat i hemtjänsten

Gamla med hemtjänst i Heby kommun borde också kunna få hemlagad mat. Det anser Kommunala Pensionärsrådet (KPR).

Heby2011-12-08 10:03

Sedan i våras lagar personalen på Tallgården i Östervåla hemlagat från råvaror, och på Tegelbacken i Heby är man på gång att göra detsamma. Men de som har hemtjänst får fortsatt fryst mat levererad från Samhall i Västerås.
– Varför skall det behöva vara så, frågar Sven Olsson KPR-ledamot från Östervåla.

Den hemlagade maten på Tallgården doftade godare och de äldre som tidigare behövt kosttillskott ökade i vikt. Dessutom visade det sig att hemlagat blev billigare per portion än den frysta storköksmaten.
– Enligt personalen på Tallgården klarar de också att leverera till de som har hemtjänst och inte orkar laga maten själva, säger Sven Olsson.

Den frysta matlådan infördes för sju år sedan och har inte varit omtyckt bland de så kallade brukarna (det vill säga de äldre) och deras anhöriga. Tidigare tillagades den maten på Samhalls kök i Sala, numera sker det i Västerås varifrån Samhall kör ut den till abonnenterna bland annat i Heby kommun. En måltid kostar för närvarande 59 kronor. De som inte kan värma maten får hjälp av hemtjänstpersonal.
– Principiellt håller jag med om att det vore mycket bättre med lokalt hemlagad mat. Äldre som inte bor på Tallgården är välkomna dit och äta, alla känner nog inte till det. Men de som inte klarar det erbjuds fryst mat därför att det visat sig svårt att hålla värmen enligt Livsmedelsagens anvisningar på hemlevererad mat, säger ordföranden i kommunens beredning för äldre- och omsorgsfrågor Margareta Gadde Jennische (M).
Genom att leverera maten fryst och värma upp den på plats undviks infektioner.
– Men lagar man maten lokalt borde hemtjänsten kunna köra ut den varm i alla fall i tätorterna. Låt Tallgården prova att göra det, säger Sven Olsson. Som det nu är föredrar äldre att i stället köpa färdiglagad mat på Ica eller Coop som är billigare per portion än den frysta från Samhall.

Äldreomsorgens svar på kritiken har hittills varit att den frysta maten är ”en tjänst som erbjuds”. Den som inte vill ha den slipper, är det underliggande budskapet. Frågan är då hur de som inte orkar eller kan laga mat hemma skall få något näringsriktigt att äta?
– Jag kan hålla med om att kommunen gör det litet för enkelt för sig med att hänvisa till ett erbjudande. Men det är många olika omständigheter att ta hänsyn till. Jag menar att inriktningen är klar, mer bra mat på hemlagat vis, men att det tar tid att genomföra, säger Margareta Gadde Jennische.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om