Vildsvinen ökar i Vittingetrakten

Vildsvinet är den snabbast växande djurarten, både i antal och utbredning i Sverige. Nyligen observerades flera exemplar inom Vittingeortens viltvårdsområde.

Heby2003-12-12 00:00
Vid Skräddarbo sågs en stor svart galt och i Grimle upptäckte en bonde som höstplöjde en sugga i plogfåran efter traktorn.
— Gör vi inget nu får vi betala ett högre pris längre fram. Det här är ett tillfälle för jaktlagen att hålla nere stammen genom samarbete. Jag vill också uppmana allmänheten att informera jägare om observationer av vildsvin, säger Aimo Larvia i Morgongåva, ordförande i viltvårdsområdet.
Vildsvinet har efter 200 års bortavaro etablerat sig igen i svenska naturen. Främsta orsaken är rymningar från inhägnader. I Sörmland finns en stam på cirka 5 000 frilevande svin. Varje år skjuts där ett par tusen.
Vildsvinet bökar upp marken när den letar föda. Där den förekommer i större antal drabbas främst beteshagar och vallodlingar, men det händer att fotbollsplaner, golfbanor och kyrkogårdar skadas, liksom villaträdgårdar.
Aimo Larvia har skrivit till länsstyrelsen och bett om upplysningar om vildsvinsjakt och dess lagstiftning.
— Vi har tappat erfarenhet av den här jakten, säger han.
Enligt länsjaktvårdare Lars Björk i Västerås är de flesta jägare positiva till vildsvinets återkomst.
— Arten har funnits här, och riksdagen har deklarerat att den tillhör vår fauna. Men det är viktigt att inte släppa i väg stammen för långt.

"Skadedjur"
Aimo Larvia är mera tveksam:
— Personligen tycker jag det mera är ett skadedjur än jaktbart vilt, i alla fall till dess större jakterfarenhet vunnits.
Vildsvinskött kan innehålla trikiner. Och vid jakt kan hundar skadas av galtarnas betar.
I dag finns vildsvinsgrupper bland annat i Uppsalatrakten, på båda sidor av Västerås, i nordvästra Västmanlands län, mellan Sura- och Hallstahammar och i nordöstra Västmanlands län. I Östervålatrakten har fler vildsvin skjutits på senare år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!