En mygga i örat och en i skon. Och ganska många i luften. Då gav Susanne Damberg, på besök vid Östa camping i Nedre Dalälven, upp. Blåbärsplockningen fick vänta.
– Jag är känslig mot myggbett, förklarar hon.
I närheten tittar Martina Schäfer och Sandra Holmgren-Molin från Biologisk myggkontroll till en av myggfällorna och konstaterar att det inte är särskilt många i fångstpåsen. Visst finns det myggor, men just nu är det mest vanliga skogsmyggor som kan vara irriterande i naturområdet. Den mer aggressiva översvämningsmyggan har hållits tillbaka så här långt under sommaren. Den insats som gjordes i slutet av maj, när det biologiska bekämpningsmedlet spreds med helikopter över en yta på drygt 5 500 hektar, var framgångsrik.
Och det är just översvämningsmyggan som Biologisk myggkontroll fokuserar på.
För även om situationen är lugn just nu görs kontroller regelbundet. Ett stort antal fällor vittjas och fångsten räknas och analyseras av personalen som arbetar ute på fältet.
– Vi följer förstås även väderprognoserna och håller koll på flöden och vattennivåerna i Dalälven, säger Martina Schäfer, som är bekämpningsledare på Biologisk myggkontroll.
För under sommarmånaderna kan det krävas snabba åtgärder om en ny kläckning av översvämningsmyggor ska stoppas. Medlet ska nämligen sättas in i larvstadiet. Vid tecken på stigande flöden i vattendraget gäller det att agera.
– Är det under högsommar, men 25-30 grader på dagarna och varma nätter så handlar det om fem dagar som det måste hända. Då är det 5 000–6 000 hektar som ska bekämpas runt Nedre Dalälven. Då är helikoptern i luften från det blir ljust på morgonen tills det blir mörkt, säger Martina Schäfer.
Men innan beslut om en insats tas kallas Myggjägarna in. Det är timanställda boende från trakten som rycker ut och skopar upp vatten från ett antal mätpunkter längs Dalälven och räknar hur många mygglarver man får upp. Det krävs ett snitt på minst fem mygglarver per liter vatten för att en insats ska komma i gång. Så ser tillståndet ut.
– De mäter även in en vattenkant så vi kan ange exakt var vi ska bekämpa på kartorna. Den får inte ske på för djupt vatten utan enbart där det är grunt.
Ett dygn efter helikopterinsatsen sker efterkontrollen.
– Det är samma procedur. Myggjägarna skopar upp vatten och räknar ut ett medelvärde av antalet larver per liter, säger Martina Schäfer.
Och då ska det vara skillnad?
– I våras var genomsnittet runt 30 larver per liter innan insatsen. Vid efterkontrollen var genomsnittet runt noll. Målet med bekämpningen är att reducera myggmängderna till en acceptabel nivå – inte att utrota dem, säger Martina Schäfer.
Under de dryga 20 år som översvämningsmyggorna bekämpats med BTI i Nedre Dalälvsområdet syns inga tecken på att andra växter eller djur påverkats i den värdefulla nationalparken.
– Vi har hela tiden haft en egenkontroll med kläckningsfällor utplacerade. Vi vet att fjädermyggor skulle kunna påverkas av det biologiska bekämpningsmedlet men har inte sett någon nedgång där, så vi känner oss trygga med det vi gör. Vi är väldigt noggranna när vi definierar vilka områden som ska bekämpas och har sedan starten kontinuerligt minskat doseringen. I början använde vi 15 kilo bekämpningsmedel per hektar. Nu är vi nere på åtta, säger Martina Schäfer.
Målet med bekämpningen är att hålla översvämningsmyggorna på såpass låg nivå så att människor kan bo och verka i området. Sedan insatserna med bekämpning från helikopter inleddes 2002 har besvären med översvämningsmyggorna minskat avsevärt.
Annat var det åren innan bekämpningen kom i gång.
"Den extrema myggplågan har nästan totalt ödelagt Tärnsjö samhälle. Från Östa flyr turisterna och näringslivet drabbas hårt. UNT gjorde på söndagen en rundtur i Nedre Dalälvsområdet och de människor vi mötte var förtvivlade", rapporterades i augusti år 2000.
Sådana extrema situationer är nu historia, men så illa var det. Det ordnades exempelvis bussresor från Tärnsjö till Uppsala där sommarlovslediga barn fick uppleva en myggfri dag vid Fyrishovs äventyrsbad.
Vid en av de gillrade myggfällorna den här dagen ser fångsten av myggor respektingivande ut – men experterna är måttligt imponerade.
– Det här är inte mycket. Vid stora fångster får de inte ens plats i en sådan här liten påse. Vi har fångat upp till 60 000 myggor vid en och samma fälla under en natt, säger Martina Schäfer.