"Vi efterlyser dialog med beslutsfattarna"

Samförstånd om fortsatt bekämpning med ämnet BTI tills verksamma alternativ finns var huvuddraget vid förra veckans myggseminarium i Gysinge. Nu efterlyses en dialog med Naturvårdsverket och miljödepartementet.

Ordförande. Ingrid Bergman, ordförande i Föreningen för myggbekämpning.

Ordförande. Ingrid Bergman, ordförande i Föreningen för myggbekämpning.

Foto: Johan Eriksson

Heby2017-10-20 19:15

Ett 50-tal personer, däribland representanter från Nedab, berörda kommuner och länsstyrelser, med Gästriklands landshövding Per Bill i spetsen, fanns på plats vid förra veckans offentliga seminarium om den fortsatta myggbekämpningen. Som UNT tidigare rapporterat nobbade däremot både Naturvårdsverket och miljödepartementet mötet.

– Samstämmigheten var stor gällande vikten av fortsatt myggbekämpning med ämnet BTI tills det finns andra verksamma alternativ, berättar Ingrid Bergman, ordförande i Föreningen för myggbekämpning, som var värd för seminariet.

I övrigt är Ingrid Bergmans analys att en dialog med Naturvårdsverket och miljödepartementet måste komma till stånd så snart som möjligt där myndigheterna klart och tydligt talar om hur de tänker sig den framtida myggbekämpningen. Hur det ska gå till vet inte Ingrid Bergman, eftersom hon hittills inte upplevt att det finns en vilja till dialog hos dessa myndigheter.

- Vi kan inte nöja oss med beskedet att vi ska titta på andra bekämpningsmetoder, när den metod som återkommande föreslås av expertisen hos Biologisk myggkontroll, SIT-metoden, vinkas bort med hänvisning till SVA, som säger att metoden inte fungerar på stickmyggor. Vi ifrågasätter detta och vill veta vad det grundar sig på, säger hon och tillägger:

– Det återkommande pratet om kor och slåtter som bekämpningsmetod, som genom alla år visat sig verkningslös, oroar oss också. Det känns som att vi är tillbaka i 80-talets diskussioner igen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!