Växter ska locka fjärilar
Vid Gröna Kunskapshuset, det naturvetenskapliga informationscentret i Östa, Tärnsjö, har det under sommaren inrättats en fjärilsträdgård.
Inga-Britt Persson och Annelore Simon mitt bland prunkande höstväxtlighet i fjärilsträdgården vid Gröna Kunskapshuset.
Foto: Johan Eriksson
Inga-Britt Persson, projektledare vid Gröna Kunskapshuset, har hållit i projektet som inleddes i våras.
- Vi började med att engagera tre studenter från trädgårdsutbildningen vid Wij trädgårdar i Ockelbo som tog sig an projektet som examensarbete. De här tre tjejerna gjorde mycket av planeringen, valde ut växtarter, ritade och var även drivande då det gällde själva anläggandet av trädgården som består av perennrabatter, en allmogeåker och en slåtteräng med äppelträd, berättar Inga-Britt Persson.
I rabatterna växer ett 60-tal nektarrika växtarter som ska locka till sig dagfjärilar och humlor. I allmogeåkern har planterats in gamla svenska unika spannmålsarter som gullkort, svarthavre och ölandsbält men även utrotningshotade ogräsarter.
- Jodå, ogräs är också värda att bevara. Det är ju egentligen bara vi människor som bestämt vad som är ogräs och inte, menar Inga-Britt Persson.
Redan under den gångna sommaren har trädgården haft påhälsning av en lång rad fjärils- och humlearter. Annelore Simon, som arbetar ideellt vid Gröna Kunskapshuset, har fotograferat och dokumenterat.
- Vi har noterat ungefär tio arter vardera av dagfjärilar och humlor under sommaren. Då ska man tänka på att det har varit ett dåligt fjärilsår, menar hon.
Inga-Britt Persson är väldigt nöjd med fjärilsträdgården som fortfarande blommar på många håll.
- Trädgården har verkligen blivit över förväntan. Nu hoppas vi att den också ska bli ett dragplåster för besökare nästa år, säger hon.
Jan Luthman från Morgongåva var en av besökarna vid fjärilsträdgården på lördagen. Han tycker fjärilar är fascinerande.
- De fina färgerna och att det finns så många arter av insikten är vad jag fascineras främst av, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!